Južna Koreja pristala povećati doprinos za američke snage

SAD je u junu najavio da će na neodređeno vrijeme obustaviti zajedničke vojne vježbe s Južnom Korejom (Reuters)

Južna Koreja pristala je povećati finansijski doprinos  za održavanje američkih snaga za 8,2 posto ove godine, dovršavajući važan korak prema koordinaciji samita između Washingtona i Pjongjanga ovog mjeseca, izvijestila je agencija Yonhap.

Sporazum, koji još mora ratificirati južnokorejski parlament, pokazuje da će Seul plaćati oko 890 miliona američkih dolara za održavanje 28.500 američkih vojnika koji su trenutno stacionirani u zemlji.

Washington je ustrajao na tome da je sporazum samo na godinu dana, izvijestio je Yonhap, pozivajući se na diplomatski izvor koji je kazao kako američka administracija još razmatra doprinose odbrane svojih saveznika.

Obustava vojnih vježbi

Nešto više od dvije sedmice nakon ove objave u nedjelju, američki predsjednik Donald Trump sastat će se sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-unom u Hanoju kako bi razgovarali o ukidanju nuklearnog programa Pjongjanga.

SAD je u junu najavio da će na neodređeno vrijeme obustaviti zajedničke vojne vježbe s Južnom Korejom, koje je Trump nazvao “provokativnim” za Pjongjang i “vrlo skupim”.

Također je govorio o povlačenju američkih vojnika iz Južne Koreje u to vrijeme.

Yonhap je u nedjelju objavio da je američko ministarstvo vanjskih poslova reklo kako SAD stoji iza toga da će broj vojnika ostati isti.

Izvor: Agencije