Južna Koreja povlači radnike iz Kaesonga

Južna Koreja saopćila je da povlači preostale radnike iz međukorejske industrijske zone Kaesong, nakon što je Sjeverna Koreja odbacila poziv Seula na razgovore o ponovnom pokretanju ovog kompleksa, nakon što ga je Pjongjang zatvorio početkom aprila.  

„Građani koji su ostali u industrijskoj zoni Kaesong doživljavaju ogromne teškoće zbog nepravednih akcija Sjevera, pa je Vlada zbog toga donijela neizbježnu odluku da vrati preostale radnike kako bi zaštitila njihovu sigurnost“, rekao je ministar za ujedinjenje Ryoo Kihl-jae.

Južna Koreja je u četvrtak sjevernokorejskim vlastima dala 24 sata da prihvate njenu ponudu za dijalog.

Specijal

“Ako južnokorejske marionete nastave pogoršavati stanje morat ćemo poduzeti konačne i teške mjere”, odgovorila je u petak Komisija za sjevernokorejsku nacionalnu zaštitu u izjavi koju je citirala južnokorejska novinska agencija Yonhap.

Zajednička zona

Otprilike 170 Južnokorejaca se trenutno nalazi u Kaesongu, koji je smješten na sjevernokorejskoj strani na granici sa Južnom Korejom.

Sjever je povukao svojih 53.000 radnika iz kompleksa u aprilu zbog rastućih tenzija na Korejskom poluotoku.

Pjongjang je spriječio da zalihe dođu do južnokorejskih radnika koji se nalaze u zoni od 3. aprila.

Industrijska zona osnovana 2004, u kojoj su kombinirane jeftina radna snaga Sjeverne Koreje i tehnologija i mašine Južne Koreje, do sada je predstavljala uspješan model saradnje dvije Koreje i nije obustavljala proizvodnju čak ni u uvjetima oružanih incidenata na granici dvije zemlje.

Kaesong je značajan izvor čvrste valute za osiromašeni Sjever kroz poreze, doprinose i plate 53.000 zaposlenih.

Izvor: Agencije