Južna Koreja pokrenula Istragu protiv Kimove sestre i načelnika vojske

Sjeverna Koreja uništila je međukorejski ured za vezu u pograničnom gradu Kaesong 16. juna (EPA)

Južnokorejski tužioci počeli su istragu protiv sestre sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una i načelnika vojske Sjeverne Koreje, koji je optužen da je prošlog mjeseca digao uzrak međukorejski ured za vezu u Kaesongu, saopćili su u četvrtak zvaničnici.

Do sada neviđena i simbolična istraga protiv Kim Yo-jong, sestre Kim Jong-una i trenutno prve potpredsjednice Centralnog komiteta vladajuće Radničke partije, te generala Pak Jong-chona, načelnika Generalštaba vojske Sjeverne Koreje, pokrenuta je nakon što je južnokorejski advokat podnio krivičnu prijavu protiv njih sredinom juna zbog rušenja ureda u Kesongu.

Tužbu protiv sjevernokorejskih zvaničnika podnio je advokat iz Seula Li Kyung-jae 8. jula i slučaj je u ponedjeljak dodijeljen Odjeljenju za javne istrage, navode zvaničnici koji imaju uvid u slučaj, prenosi Tanjug, pozivajući se na agenciju Yonhap.

Slanje propagandnih letaka

Sjeverna Koreja uništila je međukorejski ured za vezu u pograničnom gradu Kaesong 16. juna, očigledno u bijesu zbog slanja propagandnih letaka u kojima je kritiziran Kim Jong-un, nakon prijetnji koje je izrekla Kim Yo-jong da će ured biti srušen u saopćenju objavljenom 13. juna.

Tužilaštvo u Seulu planira preispitati Liovu žalbu prije nego što odluči da li će podnijeti optužbe protiv Kim i Paka, rekli su zvaničnici.

Međutim, praktično je nemoguće da seulski tužioci kazne sjevernokorejske zvaničnike, izjavili su pravni eksperti.

Čak iako Sjevernokorejanci budu proglašeni krivima na lokalnom sudu, ne postoji način da se presuda izvrši, dodali su.

Izvor: Agencije