Južna Koreja i SAD bez ograničenja težine bojevih glava

Sukob bi podrazumijevao invaziju Sjeverne Koreje, a kako navodi RUSI, "borbe ne bi bile ni kratke ni hirurški precizne" (Reuters)

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in i njegov američki kolega Donald Trump dogovorili su se da će maknuti ograničenje težine bojnih glava južnokorejskih projektila nakon što je Sjeverna Koreja izvela svoj šesti nuklearni test, objavio je ured južnokorejskog predsjednika. 

U odvojenom telefonskom razgovoru s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom Moon je rekao kako Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda mora potražiti načine da prekine prihode Sjeverne Koreje iz inozemstva, uključujući one od njezinih radnika u drugim državama, i da joj se prekine dotok nafte. 

Po trenutnom sporazumu o projektilima između SAD-a i Južne Koreje bojne glave Seoula smiju biti teške najviše 500 kilograma. 

Taj dogovor, posljednji put izmijenjen 2012. godine, bio je u procesu promjene nakon što je Sjeverna Koreja ove godine, poslije Moonovog stupanja na vlast u svibnju, izvela niz testova projektila, uključujući i dva lansiranja interkontinentalnih balističkih projektila.

Domet do 800 kilometara 

Neograničena težina bojnih glava Južnoj Koreji omogućava da snažnije napadne Sjevernu u slučaju vojnog sukoba. 

Lansiranje projektila i dalje je ograničeno dometom od 800 kilometara, a u priopćenju Plave kuće, ureda južnokorejskog čelnika, ne spominje se to pitanje. 

Dvoje predsjednika su se o težini bojnih glava usuglasili putem telefonskog razgovora. Složili su se i da će primijeniti najstrože sankcije i stvoriti pritisak na Sjevernu Koreju kroz Ujedinjene narode. 

Većina analitičara slaže se da bi zaustavljanje dotoka nafte u Sjevernu Koreju štetilo njezinu gospodarstvu. Ostaje za vidjeti kako će postupiti Kina, najveća saveznica i trgovinski partner Pyongyanga. 

Južna Koreja je ranije sa SAD-om razgovarala i o razmještaju nosača zrakoplova i strateških bombardera na Korejski poluotok. 

Izvor: Agencije