Juventus i PSG u četvrtfinalu Lige prvaka

Slavlje nogometaša Juventusa nakon pogotka Quagliarelle u drugom poluvremenu za 2:0 (AFP)

Nakon španskog Real Madrida i njemačke Borussije iz Dortmunda, u četvrtfinale Lige evropskih prvaka plasirali su se italijanski Juventus i francuski Paris Saint Germain tako što su u srijedu navečer eliminirali škotski Celtic, odnosno špansku Valenciju.

Parižani su dosta opreznije krenuli u ovaj meč, vjerovatno zbog nedostatka Zlatana Ibrahimovića koji je suspendiran, ali i zbog prednosti od 2:1 iz prvog okršaja u Španiji. Švedski reprezentativac u prvom duelu na Mestalli dobio je crveni karton, pa je morao odsustvovati sa revanša.

No, oprez domaćina je dobro došao „Šišmišima“ koji su, kako je vrijeme teklo, bili sve sigurniji.

Prvu priliku imao je PSG-ov Lucas u 11. minuti koji je prešao Valencijinog Jeremyja Mathieua, a potom šutirao. Golman gostiju Vicente Guaita je samo pogledom ispratio loptu koja je prošla pored stative.

Brzi Soldado

Četiri minute kasnije, gostujući nogometaš Roberto Soldado je uposlio Jonasa, potom prohujao pored Thiaga Silve, da bi potom dobio loptu nazad od Brazilca i šutirao, ali je na mjestu bio Salvatore Sirigu.

Do kraja prvih 45 minuta, oba tima su kreirala po nekoliko prilika, ali Guaita i Sirigu nisu imali previše posla.

Ono što je pojačalo tempo igre, desilo se u 55. minuti kada je Valencia povela sa 1:0. Domaći Blaise Matuidi je izgubio loptu koja je došla do Jonasa, a on žestoko šutirao sa ivice šesnaesterca i savladao čuvara mreže Parižana.

Trener domaćeg tima u 58. minuti je uveo Kevina Gameira umjesto Thiaga Motte, što se pokazalo za odličan potez. Upravo je novajlija inicirao akciju u 66. minuti, kada se pokušao probiti do gola Valencije. Ipak, nije mogao proći trojicu igrača španskog tima, pa mu je oduzeta lopta koja je došla do Ezequiela Lavezzija, a ovaj iz drugog pokušaja savladao Guaitu.

Iako su gosti žestoko napadali u posljednjim minutama, do promjere rezultata više nije došlo.

Matrijev pogodak

Torinska „Stara dama“ u prvom duelu, odigranom u Glasgowu, slavila je sa uvjerljivih 3:0 i već tada skoro osigurala mjesto među osam najboljih timova Evrope ove sezone, da bi dobrom igrom u revanšu potvrdila plasman u nastavak takmičenja.

Nakon nekoliko prilika oba tima, domaćin je poveo u 24. minuti. Andrea Barzagli je „ukrao“ loptu Celticu, uposlio Fabija Quagliarellu koji je šutirao, ali je na mjestu bio gostujući golman Fraser Forster. Čuvar mreže škotske ekipe brzo je u igru vratio loptu, da bi ona došla do Alessandra Matrija koji je postigao svoj drugi gol u ovoj sezoni Lige prvaka.

Četiri minute kasnije, Celticov Kris Commons je šutirao, golman Juventusa Gianluigi Buffon krenuo u desnu stranu, ali je putanju lopte promijenio Gary Hooper ka drugom uglu. Ipak, Buffon je demonstrirao zašto je jedan od najboljih golmana svijeta i spasio svoju mrežu.

Goste su centimetri dijelili od izjednačenja u 35. minuti. Giorgos Samaras je prešao Leonarda Bonuccija na lijevoj strani šesnaesterca, centrirao loptu na drugu stativu gdje je bio Gary Hooper koji je bio kratak da proslijedi loptu u mrežu Buffona.

Ista slika

U drugom dijelu ponovila se ista slika kao iz prvog, kada je Juventus prepustio posjed lopte gostima, ali je, sa druge strane, kreirao zrelije prilike.

Jedna takva desila se u 49. minuti kada je Matri uposlio Quagliarellu, ali je Forster dobro intervenirao.

No, „Stara dama“ je udvostručila svoju prednost i čekirala kartu za četvrtfinale u 65. minuti. Andrea Pirlo je odigrao odličnu „dijagonalu“ do Artura Vidala koji je prevario Forstera i dodao Quagliarelli koji je lako poslao loptu u mrežu Celtica za konačnih 2:0.

Izvor: Al Jazeera i agencije