Jurova: Vladavina prava u srži procesa pristupanja EU

Jourova je istakla kako je Evropska komisija spremna i dalje podržavati partnere na Zapadnom Balkanu preko finasijske, tehničke i ekspertne pomoći (EPA)

Evropska povjerenica za pravdu Vera Jourova izjavila je u ponedjeljak navečer u Skoplju kako za Evropsku komisiju ne postoji sumnja u evropsku perspektivu Zapadnog Balkana, ali je istakla kako je vladavina prava u srži procesa pristupanja Evropskoj uniji, prenosi agencija Beta.

Ona je, na konferenciji za medije nakon prvog dana Ministarskog foruma za pravdu i unutrašnje poslove EU – Zapadni Balkan, rekla kako će regija ostati prioritet, ponavljajući kako su još potrebne sveobuhvatne i održive reforme u ključnim oblastima i kako je napredak u procesu proširenja prije svega u rukama država Zapadnog Balkana.

„Evropska komisija je čvrsto uvjerena kako su Albanija i Sjeverna Makedonija ostvarile dovoljan napredak koji opravdava otvaranje pregovora za članstvo, ali postoji značajan djelokrug u kome bi se mogla popraviti vladavina prava u svim državama Zapadnog Balkana“, rekla je Jourova.

Nova metodologija

Evropska povjerenica za pravdu je, kako su prenijeli lokalni mediji, rekla kako Evropska komisija razmatra novu metodologiju proširenja koju predlaže Francuska i najavila kako će taj non-paper biti tema sastanka Vijeća za opće poslove u utorak.

Jourova je istakla kako je Evropska komisija spremna i dalje podržavati partnere na Zapadnom Balkanu preko finasijske, tehničke i ekspertne pomoći.

Prvog dana dvodnevnog Ministarskog foruma za pravdu i unutrašnje poslove EU – Zapadni Balkan, koji se održava pod pokroviteljstvom finskog Predsjedništva EU, razgovaralo se o reformama pravosuđa, borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, o temeljnoj pravdi, funkcioniranju demokratskih institucija te, djelimično, o reformi javne administracije.

Izvor: Agencije