Juppe želi nominaciju za predsjedničke izbore

Juppe bio premijer od 1995. do 1997. godine za vrijeme predsjednika Jacquesa Chiraca, a trenutno je gradonačelnik Bordeauxa (Getty Images)

Bivši francuski premijer Alain Juppe, kome je 2004. godine zabranjeno da na godinu dana obavlja javnu funkciju zbog umiješanosti u veliki korupcijski skandal, objavio je danas da će učestvovati u utrci za predsjednika 2017. godine, prenose agencije.

Juppe (69) je na svom blogu naveo kako će izaći kao kandidat konzervativne Unije narodnog pokreta (UMP), navodi agencija Tanjug.

Agencija Hina ističe kako je on drugi bivši šef Francuske Vvade, nakon Francoisa Fillona koji će pokušati izboriti predsjedničku nominaciju u UMP-u, najvećoj opozicijskoj stranci u državi.

Juppe je bio premijer od 1995. do 1997. godine za vrijeme predsjednika Jacquesa Chiraca, a trenutno je gradonačelnik Bordeauxa, prenijela je agencija AP.

Ilegalno finansiranje

Godine 2004. osuđen je zbog ilegalnog finansiranja iz javnih fondova partijskih službenika u Gradskoj kući Pariza, u vrijeme kada je bio finansijski direktor.

U prvostepenoj presudi sud mu je zabranio da deset godina obavlja javnu funkciju, ali mu je u konačnoj presudi izrečeno 14 mjeseci uslovnog zatvora i godina dana zabrane bavljenja politikom.

Vjeruje se da će do predsjedničke nominacije UMP-a pokušati doći i sam Nicolas Sarkozy koji je izgubio predsjedničke izbore 2012. u srazu sa socijalistom Francoisom Hollandeom, ali zvanično to još nije objavio.

Izvor: Agencije