Oglasi

Juni najtopliji od kad se mjere temperature

Prošli mjesec zabilježio rekorde, zbog globalnog zagrijavanja u budućnosti treba očekivati češće nalete toplotnih valova.
U Francuskoj, Njemačkoj i Španiji posljednjih dana juna temperature su bile više od šest do 10 stepeniReuters

Agencija za satelitsko praćenje Evropske unije saopćila je da je protekli juni bio najtopliji mjesec ikada zabilježen na planeti.

Kako je naveo britanski Independent, podaci Servisa za klimatske promjene Copernicus - C3S pokazuju da je prosječna temperatura u junu na globalnom nivou bila viša od normalne, dok je u Evropi bila u prosjeku viša za dva stepena Celzijusa od uobičajnih vrijednosti za taj mjesec.

Prema podacima C3S, globalna prosječna temperatura je bila viša za 0,1 stepena Celzijusa od prethodnog najtoplijeg juna 2016. godine.

'Paklene' vrućine u Evropi

Podaci pokazuju da su u junu prosječne temperature bile više za dva stepena Celzijusa od normalnih, dok su u Francuskoj, Njemačkoj i Španiji tokom posljednjih dana prošlog mjeseca temperature bile više od šest do 10 stepeni.

Servis C3S navodi da, iako ovu pojavu za sada nije moguće direktno povezati s globalnim zagrijavanjem, upravo zbog globalnog zagrijavanja u budućnosti treba očekivati češće nalete toplotnih valova.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.