Oglasi

Juncker zapanjen nesposobnošću Therese May

Dogovor o Brexitu koji smo postigli najbolji je mogući i nema nikakvog prostora za nove pregovore, smatra Jean-Claude Juncker.
Unija je spremna pružiti Velikoj Britaniji dodatna pojašnjenja dogovora o Brexitu, poručio je JunckerEPA

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker poručuje da je "Europska unija spremna pružiti Velikoj Britaniji dodatna pojašnjenja dogovora o Brexitu, no neće ponovno pregovarati o tome dogovoru ili njegovu protokolu o irskoj granici".

Obraćajući se Europskom parlamentu u Strasbourgu, Juncker je rekao da je "zapanjen" nesposobnošću premijerke Therese May da dogovor postignut prošlog mjeseca s EU progura kroz britanski parlament.

Napominjući da će se u utorak navečer susresti s May u Bruxellesu uoči summita EU koji se održava u četvrtak i petak Juncker je kazao: "Dogovor koji smo postigli najbolji je mogući. I jedini je moguć. Nema nikakvog prostora za ponovne pregovore o njemu".

'Nema pregovora o napuštanju'

"No, naravno, ima dovoljno prostora za dodatna pojašnjenja i objašnjenja bez otvaranja sporazuma o odlasku. O sporazumu o napuštanju neće se ponovno pregovarati", dodao je Juncker.

Ponovio je da nijedna strana ne bi željela koristiti tzv. backstop koji bi zadržao Veliku Britaniju u carinskoj uniji s EU u odsutnosti boljeg načina izbjegavanja temeljitih provjera na granici između Sjeverne Irske i Irske, članice EU.

"Zajedno smo odlučni napraviti sve kako ne bismo jednog dana bili u situaciji da koristimo 'backstop' no moramo se pripremiti. Potrebno je za čitav paket koji smo dogovorili. Potrebno je zbog Britanije i potrebno je zbog Irske. Irska nikad neće biti napuštena", poručuje Juncker.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.