Juncker: Za zapadni Balkan nije dobro što neki žele razvodniti EU

Mike Pence, Jean-Claude Juncker, SAD, EU
Juncker kaže da je objašnjavao Penceu kako je zapadnom Balkanu potrebna europska perspektiva (EPA)

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je u utorak da za zemlje zapadnog Balkana nije dobro to što pojedinci u novoj američkoj administraciji ostavljaju dojam da su protiv Europske unije.

“Jučer sam objašnjavao američkom potpredsjedniku Mikeu Penceu da je loša vijest za zapadni Balkan to što neki u novoj američkoj administraciji ostavljaju dojam da žele razvodniti EU. To je loša vijest za zapadni Balkan zato što mislim da te zemlje, osim Hrvatske, koja je članica, očekuju europsku perspektivu. Ne mogu se pridružiti prije 2019. godine, ali će se pridružiti kasnije. Međutim, ako netko u Washingtonu govori da je EU ništa, da i druge zemlje trebaju slijediti Brexit, to je loša vijest za naše prijatelje na zapadnom Balkanu, kojemu je, iz očiglednog razloga potrebna europska perspektiva i u to vjerujem”, rekao je Juncker.

Juncker: Britanci će platiti ‘paprenu’ cijenu izlaska

Juncker je ranije u srijedu upozorio i da će o budućim odnosima između Europske unije i Velike Britanije trebati godinama pregovarati, a Londonu će biti ispostavljen “papren” račun za napuštanje EU-a.

“Bit će to teški pregovori o modalitetima izlaska i arhitekturi budućih odnosa, koji će trajati godinama. Britanci trebaju znati – i oni već znaju – da to neće biti po sniženoj cijeni ili besplatno. Morat će poštivati obveze koje su preuzeli. Račun će biti, malo vulgarno rečeno, papren”, izjavio je on pred zastupnicima oba doma Parlamenta Belgije te belgijskim zastupnicima u Europskom parlamentu.

Iako zasad nema službene procjene i EK ne želi spomenuti nijednu konkretnu brojku, u Briselu se spominje da bi račun koji bi mogao biti ispostavljen Velikoj Britaniji mogao dosegnuti blizu 60 milijardi eura, što odgovara obvezama koje je London preuzeo prema proračunu EU-a.

“Trebamo riješiti ovu stvar, ne s negativnim osjećajima u srcu nego znajući da kontinent puno duguje Velikoj Britaniji. Bez [Winstona] Churchilla ne bismo bili ovdje i to se ne smije zaboraviti. Ali, ne treba biti ni naivan”, rekao je Juncker, kako prenosi Hina.

Kriza koja se tiče svih u EU-u

Ponovio je da onaj tko hoće uživati prednosti jedinstvenog europskog tržišta mora poštivati četiri temeljne slobode na kojima to tržište počiva, uključujući i slobodu kretanja radnika.

Masovni dolazak radnika iz istočnih članica EU-a smatra se jednim od glavnih razloga što su se Britanci na referendumu odlučili za napuštanje Unije.

Juncker je još jednom ponovio da je tužan zbog odlaska Velike Britanije te da njezin odlazak predstavlja krizu koja se tiče svih u EU-u.

Izvor: Agencije