Juncker za definiranje pristupanja zapadnog Balkana

Evropska unija mora uzeti sudbinu u svoje ruke, došlo je vrijeme evropskog suvereniteta, kaže Jean-Claude Juncker (EPA)

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker pozvao je u srijedu, u govoru o stanju Evropske unije, europske kolege da definiraju pristup kada je riječ o ulasku zapadnog Balkana u EU.

”Potrebna nam je definicija pristupanja zapadnog Balkana. U suprotnom, drugi bi mogli to iskoristiti i oblikovati naše susjedstvo”, poručio je on u svom posljednjem govoru o stanju Unije.

Smatra da je “politika proširenja EU-a uspješna priča, jer je Europa ujedinjena povijesno i geografski”.

No, naglasio je kako je u politici proširenja ostalo još posla za uraditi te podsjetio da EU mora nastaviti da izvozi stabilnost, “onako kako to radi kada je proširenje u pitanju”.

Također je upozorio i izrazio zabrinutost zbog stanja slobode medija, vladavine prava u nekim zemljama i kazao da će se opirati svakom pokušaju udara na vladavinu prava.

‘EU mora uzeti sudbinu u svoje ruke’

Ukazao je kako je europski blok, kao petina svjetske ekonomije. koja predstavlja 20 posto svjetskog BDP-a, postao nezaobilazna sila.

Ujedjno je pozvao na daljnje snaženje i povezivanje Europe, kako bi postala još istaknutiji faktor na globalnoj sceni.

Prema njegovim riječima, EU mora uzeti sudbinu u svoje ruke, jer je “došlo vrijeme europskog suvereniteta”.

“Europa mora moći igrati ulogu na svjetskoj sceni, kao Unija, u oblikovanju globalnih događanja”, rekao je Juncker.

Europsku uniju je nazvao jamcem mira i založio se za domoljublje koje promiče zajedništvo, a osudio nacionalizam, koji se temelji na isključivosti.

“Recimo ne nacionalizmu, ali da oduševljenom patriotizmu, koji ima dva kraka, europski i državni. Europa i njene države moraju voljeti Europu i svoje države kako bi stajali na nogama”, kazao je Juncker.

Poručio je da u Europi ne bi smjelo biti podjela i pozvao na približavanje istoka i zapada Europe.

‘Trebaju nam legalni, kvalificirani migranti’

U cilju snažnije i relevantnije Unije na globalnom planu, založio se za produbljenje ekonomske i monetarne unije, kako bi i euro, koji je, iza američkog dolara, druga valuta na svijetu, dobio na još većoj važnosti.

U svom je govoru kazao da je izazova sve više i da je svijet sve nestabilniji i stoga “ne smije biti predaha u izgradnji jedinstvenije Europe”.

Govoreći o migracijama, ocijenio je da nisu svi u EU preuzeli primjeren odnos solidarnosti i odgovornosti.

Ad hoc rješenja za svaki brod s migrantima nisu dostatna”, ocijenio je Juncker te pozvao austrijsko predsjedanje Europskim vijećem da poduzme odlučne korake prema pravom rješenju za uravnoteženu reformu sustava azila.

“Moramo imati zajednički sustav azila i odgovor na pitanje vraćanja migranata”, rekao je Juncker i dodao da Europi trebaju “legalni, kvalificirani migranti”.

Ojačati graničnu i obalnu stražu

Izrazio je protivljenje unutarnjim granicama u Uniji, jer bi, kako je rekao, to bio “korak unazad”, ali zagovara učinkovit sustav zaštite granice.

“Moramo završiti uspostavu sigurnosne unije. Europljani s pravom očekuju da budu sigurni i zaštićeni i stoga smo, između ostalog, predložili nova pravila oko uklanjanja terorističkog sadržaja s interneta u roku od sat vremena”, kazao je Juncker.

Također je istaknuo potrebu jačanja Europske granične i obalne straže za bolju zaštitu vanjskih granica povećanjem s 1.500 na 10.000 graničnih stražara do 2020. godine i novim ovlastima.

Što se Brexita tiče, nastavio je Juncker, to je još jedno pitanje gdje EU treba pokazati svoje “liderstvo”.

“Poštujemo britansku odluku o izlasku iz Unije, ali želimo i da britanska vlada shvati da Velika Britanija ne može više biti u istom povlaštenom položaju kao zemlja članica, jer više nije dio našeg jedinstvenog tržišta”, rekao je Juncker.

Izvor: Agencije