Oglasi

Juncker: Vratili smo Evropu u Uniju

Nova industrijska strategija, borba protiv klimatskih promjena, rad na pitanju migracija smjernice su rada Unije.
'EU sada ima prozor mogućnosti, ali on neće zauvijek ostati otvoren', poručio je JunckerEPA

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u svom godišnjem govoru o stanju Europske unije poručio je da je "Unija posljednjih godina povratila povjerenje u sebe".

"Vratili smo Europu u Uniju i Uniju u Europu", rekao je Juncker pred zastupnicima Europskog parlamenta.

Prema njegovim riječima, "vjetar je ponovno počeo puhati u jedra Europe", a taj kontinent postaje ujedinjeniji dok dobiva na gospodarskom zamahu nakon odluke Velike Britanije da istupi iz EU-a.

"Sve me to navodi da vjerujem kako je vjetar ponovno u jedrima Europe", smatra Juncker.

Ukazao je i da Europa sada ima "prozor mogućnosti", ali je i upozorio da on "neće zauvijek ostati otvoren".

"Iskoristimo zamah što možemo više, uhvatimo vjetar koji nam puše u jedra", poručio je Juncker.

'Hrvatska u Schengen kad ispuni uvjete'

Predložio je i da se unutar Europskog vijeća, kako bi EU "bila učinkovitija", odluke više ne donose jednoglasno nego većinom glasova predstavnika država.

Juncker želi i imenovanje zajedničkog ministra financija i gospodarstva, osnivanje novog europskog ureda za nadzor tržišta rada i zajedničku europsku obavještajnu jedinicu i javno odvjetništvo koje bi se nosilo s prekograničnim prijetnjama. 

Istaknuo je kako EU treba nastaviti s postizanjem trgovinskih sporazuma s dionicima iz svijeta, ali i kako EU "nije naivni zagovornik slobodne trgovine" te "uvijek mora braniti svoje strateške interese", zbog čega je predložio i novi okvir za analizu investicija koji bi provjeravao dobrobit stranih ulaganja za europske građane. 

U svom je govoru spomenuo i Hrvatsku, naglasivši da ona treba biti što prije primljena u schengenski prostor kad ispuni potrebne uvjete.

Postaviti kurs za budućnost

Zatražio je da se iskoristi trenutak jačanja jedinstva i gospodarskog rasta EU-a u cilju daljnjeg napretka. 

Naveo je i nekoliko područja na koja će se Europska komisija fokusirati u preostalih 16 mjeseci njegova mandata: jačanje trgovinskog programa EU-a, nova industrijska strategija, borba protiv klimatskih promjena, rad na pitanju migracija.

"Vrijeme je da postavimo kurs za budućnost", poručio je Juncker.

Pozvao je sve u EU-u da nastave razgovore o različitim scenarijima za budućnost Unije, ali i da prijeđu na konkretna djela u tom smislu.

Nakon Junckerova govora slijedi plenarna rasprava kojom počinje dijalog Komisije s Parlamentom i Vijećem kako bi se pripremio radni program Komisije za iduću godinu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.