Juncker upozorava da slabi utjecaj Evrope u svijetu

Juncker od nove Evropske komisije očekuje uspostavljanje bankovne unije te nove odnose s Afrikom (EPA)

Predsjednik Evropske komisije na odlasku Jean-Claude Juncker poručio je u utorak da je potrebno preispitati ulogu Evrope u svijetu jer ima “sve manje utjecaja” u globalnoj utakmici.

“Želimo da Evropa bude vodeća. No, imamo sve manje utjecaja u svijetu”, upozorio je na raspravi u Evropskom parlamentu u vezi s revizijom rada svoje Komisije, prenosi Hina.

Rekao je da je u petogodišnjem mandatu naglasak stavio na ekonomski rast, radna mjesta i ulaganja.

Kao najveće uspjehe svoje Komisije naveo je “Junckerov plan” i izvlačenje Grčke iz krize.

S Tuskom ‘kao blizanci, braća’

“Svi su mislili da će ‘Junckerov plan’ propasti i ostati samo mrtvo slovo na papiru, a sada je prerastao u strateški investicijski plan”, kazao je.

Podsjetio je da mnoge države nisu htjele da se Komisija miješa u grčki problem, ali ona to može činiti ako je riječ o “općem interesu Evropske unije”.

Rekao je da je upravo o tome bila riječ i da su “spriječili propast eurozone”.

Kaže da bez predsjednika Evropskog vijeća Donalda Tuska “ne bi postigao sve što je postigao”.

“Bili smo kao blizanci, braća, ali i među braćom postoje neslaganja. Želim mu zahvaliti na bezuvjetnoj podršci. On je moj prijatelj.”

Dao je “punu podršku” novoizabranoj predsjednici EK-a Ursuli von der Leyen i smatra da je ona “pravi izbor”.

Od nove Komisije očekuje uspostavljanje bankovne unije, ali i nove odnose s Afrikom.

“Ako potpuno ne realiziramo bankovnu uniju, nećemo imati monetarnu uniju. Bez toga nećemo moći odgovoriti na unutrašnje ili vanjske šokove”, upozorio je.

‘Protiv glupog nacionalizma’

“Africi treba naša solidarnost, ali ne nužno naša humanitarna pomoć. Želimo ulagati u Afriku, stvarati radna mjesta, ne smijemo ih posmatrati samo kao izbjeglice”, poručio je Juncker.

Podsjetio je na najveći uspjeh Evrope.

“Najveći evropski uspjeh jest mir i održavanje mira. Dok ovdje govorim, u svijetu se vodi gotovo 60 ratova, a nijedan na evropskoj teritoriji”, rekao je.

“Ponosan sam što sam bio mali dio nečega mnogo većeg i važnijeg od svih nas. Trebate se nastaviti boriti za Evropu i protiv glupog nacionalizma. Živjela Evropa!”, zaključio je Juncker obraćanje zastupnicima na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta u Strasbourgu.

Izvor: Agencije