Juncker traži od Contea manji budžetski deficit

Evropska komisija samo je potvrdila da su se Jean-Claude Juncker i Giuseppe Conte sastali (EPA)

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker poručio je italijanskom premijeru Giuseppeu Conteu da mora smanjiti državne izdatke za oko 4,5 milijardi eura kako bi izbjegao uvođenje sankcija.

To bi značilo, kako navodi Juncker, smanjenje ciljanog budžetskog deficita za iduću godinu sa 2,4 na 1,95 posto, prenosi Bloomberg.

Evropska komisija je odbila komentirati tu vijest, već su samo potvrdili da su se Juncker i Conte sastali i da su “imali još jedan dobar sastanak”.

Italijanski parlamentarci još uvijek razmatraju razne amandmane o budžetu za sljedeću godinu.

Najveći dug nakon Grčke

Bloomberg navodi da će Conte morati razgovarati sa svojim najbližim saradnicima, Matteom Salvinijem i Luigijem Di Maiom, o smanjenju budžetskog deficita.

Ranije je zvaničnik Evropske unije za Reuters kazao da su predstavnici vlada EU-a podržali disciplinski potez protiv Italije zbog njenog duga.

Odbor za privredu i finansije Evropskog vijeća usvojio je mišljenje u kojem se navodi da je disciplinski postupak protiv Italije na osnovu duga “osiguran”, kazao je dužnosnik.

Evropska komisija tvrdi da Italija mora rasteretiti budžet u skladu s propisima eurozone, u kojoj je italijanski dug drugi najveći nakon Grčke.

Izvor: Agencije