Oglasi

Juncker: To što neki predviđaju na Zapadnom Balkanu nije ostvarivo

Šef Evropske komisije rekao da 'nema smisla anticipirati to što neki predviđaju između Albanije i S. Makedonije'.
Edi Rama, Jean-Claude JunckerJuncker kaže da ono što neki predviđaju između Albanije i S. Makonije nije ostvarivo i naškodilo bi procesu ujedinjenja kontinentaEPA

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker je nakon razgovora s premijerom Albanije Edijem Ramom izjavio da "nema smisla anticipirati to što neki predviđaju na Zapadnom Balkanu između Albanije i Sjeverne Makedonije".

"To nije ostvarivo i samo bi naškodilo procesu ujedinjenja kontinenta", ocijenio je Juncker.

Predsednik Europske komisije tako je odgovorio na pitanje koje je Tanjug uputio Rami, a koje se odnosilo na nagovještaje o ujedinjenju Albanije i Kosova, ali i mogućnost da Sjeverna Makedonija, za razliku od Albanije, dobije datum za početak pristupnih pregovora.

Nije bio lapsus

Novinarima u Bruxellesu u prvom trenutku učinilo se da je Juncker odgovarajući na pitanje o ideji ujedinjenja Albanije i Kosova napravio lapsus zamijenivši "predviđanja između Albanije i Kosova" sa "predviđanja između Albanije i Sjeverne Makedonije".

Na molbu Tanjuga da pojasni o čemu je točno govorio Juncker i je li u pitanju lapsus, glasnogovornica Europske komisije Margaritis Schinas naglasila je da se odgovor predsjednika Europske komisije "jasno odnosio na Sjevernu Makedoniju".

Premijer Albanije Edi Rama je odgovarajući na pitanje o njegovom čestom spominjaju ujedinjenja Tirane i Prištine odgovorio da on sanja "o nečem većem" i dodao da to nije 'velika Albanija' već velika EU sa Srbima, Makedoncima i Albancima zajedno u njoj.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.