Juncker: SAD nam neće diktirati odnose s Moskvom

Jean Claude Juncker je kazao da unapređenje odnosa s Rusijom jeste neugodno, ali potrebno (Reuters)

Predsjednik Evropske komisije Jean Claude Juncker je poručio da Sjedinjene Američke Države ne mogu diktirati Evropskoj uniji kako da se ponaša prema Rusiji i ocjenjuje da je potrebno  smanjenje napetosti u odnosima Brisela i Moskve.

On je kritizirao stav predsjednika SAD-a Baracka Obame, koji je Rusiju nazvao tek “regionalnom silom”.

“Rusiju treba tretirati na odgovarajući način. Rusi su gord narod, koji ne treba otpisivati, jer nas oni brzo mogu ponovo podsjetiti na svoje prisustvo”, smatra Juncker.

Prema mišljenju predsjednika EK-a, unapređenje odnosa s Rusijom jeste neugodno, ali potrebno.

Razumna osnova

“Treba težiti uspostavljanju pragmatičnih odnosa. To nije ugodan posao, ali ga je potrebno obaviti. Ovako dalje ne može”, ocjenjuje Juncker, a prenose analitički portali.

On smatra da sa Moskvom nije moguće postići potpunu slogu, ali se mora doći do razumne osnove za dalji napredak.

Pri tome, ocjenjuje Juncker, i Rusija se treba mijenjati, jer se ne može ponašati onako kako se ponašala na Krimu i u istočnoj Ukrajini.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u četvrtak je upozorio kako Rusija testira nešto od svoga najmodernijeg oružja u Siriji, koristeći svoju veliku angažiranost u ovoj bliskoistočnoj državi.

Obama je nedavno izjavio da odluka Rusije da Siriji uputi vojno osoblje i opremu predstavlja strategiju koja je osuđena na propast.

Izvor: Agencije