Juncker razočaran načinom izbora njegove nasljednice

Ni mnogi europarlamentarci ne kriju razočaranje konačnim ishodom samita Evropskog vijeća (EPA)

Predsjednik Europske komisije (na odlasku) Jean-Claude Juncker uputio je oštre kritike imenovanju njegove nasljednice na visokoj dužnosti, njemačke ministrice odrane Ursule Von der Leyen, navodeći da proces “nije bio transparentan”, prenosi Reuters.

“Proces nije bio baš transparentan”, rekao je Juncker na konferenciji za novinare u Helsinkiju, komentirajući način na koji su lideri Unije imenovali novu predsjednicu Europske komisije. 

Podsjetio je i kako je on, prije pet godina, “imenovan na transparentan način nakon kampanje na europskim izborima”.

Ni europarlamentarci ne kriju razočaranje

“Nažalost, to nije postalo tradicija. Bio sam prvi i posljednji vodeći kandidat”, rekao je Juncker, prenosi Reuters. 

Ni mnogi europarlamentarci ne kriju razočaranje konačnim ishodom summita Europskog vijeća koji je Von der Leyen iznjedrio kao kandidatkinju za čelno mjesto Komisije.

Smatraju kako je koncept “Spitzenkandidata” ipak trebao demokratizirati izborne procese u Europskoj uniji.

Schaeuble izrazio razumijevanje za kritiku

Predsjednik njemačkog parlamenta (Bundestag), Wolfgang Schaeuble izrazio je razumijevanje za kritiku načina na koji je Von der Leyen nominirana za predsjednicu Europske komisije, no ipak je podržao njenu niminaciju.

“Dijelim kritiku po kojoj je izbor Von der Leyen bio čudan i iznenađujuć i svakako nije bilo pametno odluku donijeti u tako uskom krugu”, rekao je Wolfgang Schaeuble u razgovoru za dnevnik Augsburger Allegemeine.

Unatoč tome, podržao je nominaciju svoje stranačke kolegice i pozvao zastupnike Europskog parlamenta da učine isto.

“Vjerujem da će Ursula von der Leyen biti dobra predsjednica Komisije, ali ne znam hoće li biti i izabrana”, rekao je Schaeuble.

Kritike iz SPD-a, AfD-a, ali i CDU-a

Izbor Von der Leyen kritizirale su njemačke oporbene stranke, ali i SPD, manji partner u demokršćansko-socijaldemokratskoj vladi Angele Merkel. Kritika dolazi i iz samih redova njezine Kršćansko-demokratska unije (CDU).

“Predsjednici država i vlada članica Europske unije su se svjesno okrenuli protiv želja Europskog parlamenta. Zato je potpuno neizvjesno hoće li Von der Leyen biti izabrana”, rekao je Axel Fischer, čelnik zastupnika CDU-a za saveznu pokrajinu Baden-Wuerttemberg.

Predsjednik Alternative za Njemačku (AfD) Joerg Meuthen najavio je na javnom servisu ZDF da njegova stranka neće podržati izbor demokršćanske političarke.

Izvor: Agencije