Juncker: Povukli iz Marakeške deklaracije a nisu je ni pročitali

Migranti, Izbjeglice, EU
Iza Njemačke slijedi Italija sa 47.900 odobrenih zahtjeva te Francuska sa 41.400 zahtjeva (EPA)

Europska komisija je u ponedjeljak ustvrdila da one zemlje koje ne prihvaćaju Globalni kompakt o migracijama ne znaju njegov sadržaj, jer “to ne bi učinile da su ga pročitale”.

Glasnogovornik EK-a Margaritis Schinas je, odgovarajući na upit novinara da komentira rastući broj zemalja članica koje ne prihvaćaju Globalni kompakt, takozvanu Marakešku deklaraciju, citirao predsjednika EK-a Jeana-Claudea Junckera, koji je u Berlinu izjavio da “one zemlje koje su napustile kompakt ne bi to učinile da su ga pročitale”.

Globalni kompakt odobrile su u srpnju sve članice Ujedinjenih naroda, osim Sjedinjenih Američkih Država, koje su se povukle prošle godine.

Mađarska i Austrija protiv deklaracije

Sastavljen je nakon najvećeg priljeva migranata u Europu od Drugoga svjetskog rata.

Međutim, desničarske vlade u Mađarskoj i Austriji priopćile su da neće potvrditi konačni dokument na svečanosti u marokanskome gradu Marakešu u prosincu, zbog zabrinutosti da će on izbrisati razliku između legalne i ilegalne migracije.

U ponedjeljak se i Bugarska pridružila rastućem broju članica Europske unije koje se protive Globalnom kompaktu o sigurnim, uređenim i zakonitim migracijama – Marakeškoj deklaraciji, prenosi Hina.

Poljska, Češka, a sada i Bugarska, također ne namjeravaju potvrditi Marakešku deklaraciju.

Slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar izjavio da će vladajuća koalicija u Sloveniji ponovno razmotriti Marakeški sporazum, jer je nekoliko članica EU-a najavilo da ga neće potpisati.

“Stajalište je bugarske Vlade da se neće pridružiti UN-ovom Globalnom kompaktu o migracijama”, rekao je zamjenik čelnika GERB-a, vladajuće stranke desnog centra, Cvetan Cvetanov nakon sastanka šefova koalicije.

‘Ugrožava nacionalne interese’

GERB-ov protumigrantski koalicijski partner Ujedinjeni domoljubi snažno se protivi Marakeškoj deklaraciji i tvrdi da ona ugrožava nacionalne interese.

Bugarski Parlament raspravljat će o tom dokumentu u srijedu.

Bugarska, koja je na jednoj od glavnih migracijskih ruta s Bliskog istoka u zapadnu Europu, rekla je kako već poduzima mjere za zaustavljanje ilegalnih migracija i zaštitu vanjske granice EU-a.

Izvor: Agencije