Oglasi

Juncker: Nema kompromisa u borbi protiv korupcije

Čelnici EU-a govorili u Bukureštu povodom rumunskog preuzimanja predsjedavanja Evropskom unijom.
Juncker: EU je pravila kompromise, ali kada se radi o ljudskim pravima, o pravnoj državi, o borbi protiv korupcije, ne može biti kompromisaEPA

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker rekao je sinoć u Bukureštu kako „ne postoji kompromis“ u borbi protiv korupcije, u govoru kojim je obilježeno rumunsko preuzimanje predsjedavanja Evropskom unijom.

„Da, EU je pravila kompromise, ali kada se radi o ljudskim pravima, o pravnoj državi, o borbi protiv korupcije, ne može biti kompromisa“, rekao je Juncker pred više visokih rumunskih zvaničnika.

Rumunija je na meti kritika Brisela zbog kontroverzne reforme pravosuđa koja dovodi u opasnost borbu protiv korupcije i slabi pravnu državu.

Sumnje u prijateljstvo

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk je izrazio žaljenje jer „neki u EU misle kako je djelovanje van okvira propisa znak snage“.

„Oni griješe, to je znak slabosti“, naveo je Tusk.

On je, u obraćanju na rumunskom jeziku, pozvao Rumune da brane „temelje evropske političke civilizacije - slobodu, integritet, poštovanje istine u javnom životu, pravnu državu, Ustav“.

„Evropska komisija je prijatelj Rumunije, u šta neki u ovoj državi ponekad sumnjaju“, naveo je u svom govoru Juncker.

Tretman s poštovanjem

Predsjednik rumunskog Parlamenta i lider vladajućih socijaldemokrata Liviu Dragnea nije bio prisutan na skupu.

On je pred evopskim sudovima pokrenuo postupak protiv Evropske komisije ocjenjujući kako pretpostavka nevinosti nije bila dovoljno poštovana u istrazi za navodnu prevaru s evropskim fondovima za koju se sumnjiči.

Rumunska premijerka Viorica Dancila je rekla kako želi da njena država bude tretirana s poštovanjem, nakon što je Juncker krajem decembra prošle godine izrazio sumnju u spremnost Rumunije da predsjedava EU-om.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.