Juncker: Napredak u rješavanju grčkog duga

Predsjednik Eurogrupe je kritizirao Austriju, Njemačku i južnu njemačku pokrajinu Bavarsku zbog najava da će Grčka uskoro napustiti eurozonu.

Eurozona, Eurogrupa, Kriza, Jean-Claude Juncker, Grčka
Juncker: Intenzivno radimo na kompromisu s MMF-om po pitanju Grčke i ostvarujemo napredak [Reuters]

Vlade zemalja eurozone i Međunarodni monetarni fond (MMF) ostvaruju napredak u rješavanju spora oko toga kako savladati grčki dug, izjavio je u subotu predsjednik Eurogrupe Jean-Claude Juncker.

"Intenzivno radimo na kompromisu s MMF-om po pitanju Grčke i ostvarujemo napredak", rekao je on za Reuters.

Dodao je da ostaje da se vidi koliko će nesuglasica biti riješeno do utorka, odnosno sastanka ministara finansija Evropske unije (EU).

"Očekuje nas posao s MMF-om", rekao je Juncker na marginama sastanka u sjeverozapadnoj Njemačkoj.

Solidarnost s Grčkom

On je kritizirao Austriju, Njemačku i južnu njemačku pokrajinu Bavarsku zbog najava da će Grčka uskoro napustiti eurozonu.

"Prijetnje, koje čujemo u Austriji, Njemačkoj ili Bavarskoj, da će Grčka uskoro napustiti eurozonu ne čine dobro Atini", kazao je Juncker u sjevorozapadnom gradu Bilefeldu.

On je dodao da se mora pokazati solidarnost s Grčkom.

"Moramo pokazati solidarnost i paziti šta govorimo", rekao je Juncker.

On je ponovio da osnovni problem Grčke nije njen dug, već konkurentnost koja zaostaje za drugima, ističući da se zemlje moraju pozabaviti svojim budžetima, čak i ako to uzrukuje "trenutke recesije".

Izvor: Agencije

Teme: 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.