Juncker: Johnsonov plan još uvijek sadrži ‘problematične tačke’

Boris Johnson, Jean-Claude Juncker
U pismu koje je uputio Jean-Claude Junckeru, Boris Johnson je naveo da njegovi prijedlozi 'pružaju osnovu za brze pregovore' (EPA)

Prijedlog koji je u srijedu predstavio britanski premijer Boris Johnson da se omogući dogovoreni izlazak Velike Britanije iz Europske unije još uvijek sadrži “problematične točke”, rekao je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker nakon telefonskog razgovora s britanskim premijerom.

Iz EK-a su priopćili da je premijer Velike Britanije tijekom telefonskog razgovora obavijestio Junckera o posljednjem britanskom prijedlogu za Brexit, koji uključuje pravni tekst, objašnjenje i dodatno pismo samog Johnsona.

Juncker je priznao kako postoje “pozitivni pomaci, posebice u pogledu potpune usklađenosti propisa za svu robu i kontrolu roba iz Velike Britanije koja ulazi u Sjevernu Irsku”, navele su njegove službe.

No, dodao je da “još postoje neke problematične točke, koje će zahtijevati dodatni rad sljedećih dana, posebice u pogledu ‘backstopa'”, prenosi Hina.

“Predsjednik je naglasio da i dalje postoje problematične točke, na kojima će se morati raditi u idućim danima, pogotovo kada je riječ o upravljanju zaštitnom mrežom [na navouspostavljenoj granici između Sjeverne Irske i Republike Irske, članice EU-a, nakon Brexita]”, navodi se u priopćenju iz Bruxellesa.

Johnson: Spremni smo na ‘no deal’

Također je pozdravio Johnsonovu “odlučnost” da nastavi pregovore s EU-om, prenijela je Beta.

Juncker će razgovarati s irskim premijerom Leom Vardakarom i “pozorno će poslušati njegovo stajalište “, precizira se u priopćenju.

Pregovarač EU-a za Brexit Michel Barnier informirati će i savjetovati se s Europskim parlamentom i predstavnicima zemalja članica.

Sastanci pregovaračkih ekipa EU-a i Velike Britanije održat će se u Bruxellesu sljedećih dana, precizira se u priopćenju.

David Frost, savjetnik Johnsona, stigao je u Bruxelles u srijedu, gdje je već održao radni sastanak sa savjetnicima Barniera.

Johnson je ranije upozorio da je Ujedinjeno Kraljevstvo spremno za izlazak iz EU-a 31. listopada bez dogovora ako Europljani odbiju “nagodbu” koju nudi London.

Čelnik konzervativne vlade, koji je krajem srpnja preuzeo vlast uz obećanje da će po svaku cijenu izvesti zemlju iz EU-a, kazao je da će tijekom dana iznijeti Bruxellesu “razumne i konstruktivne prijedloge”, kojim će prebaciti loptu u europsko polje.

“Da, Ujedinjeno Kraljevstvo nudi nagodbu i iskreno se nadam da će naši europski prijatelji to shvatiti i ponuditi svoj prijedlog”, rekao je pred članstvom zadnjeg dana godišnjeg kongresa Konzervativne stranke u Manchesteru, na sjeverozapadu Engleske.

Premda nije ulazio u tehničke pojedinosti, upozorio je da će Ujedinjeno Kraljevstvo u slučaju odbijanja njegova plana izaći 31. listopada “bez obzira na sve”.

Ustvrdio je da je njegova zemlja u slučaju odbijanja njegova plana “spremna” na “no deal”, koji može imati posljedice pogubne za gospodarstvo.

Mediji: U prijedlogu dvije granice

List Telegraph piše da novi britanski prijedlog predviđa ostanak Sjeverne Irske na jedinstvenom europskom tržištu do 2025. godine, ali u carinskoj uniji s Ujedinjenim Kraljevstvom.

Tako bi u neku ruku postojale dvije granice: carinska kontrola između dvije Irske i regulatorna kontrola u Irskome moru koje Ujedinjeno Kraljevstvo dijeli od njegove pokrajine Sjeverne Irske.

Johnson je ponovo zanijekao da razmišlja o ponovnoj uspostavi fizičke kontrole na granici, ne obrazloživši kako kani riješiti to pitanje.

On je upozorio da u slučaju neuspjeha pregovora s EU-om neće od Bruxellesa zatražiti odgodu Brexita.

No, zakon ga obvezuje da zatraži novu odgodu ako se do 19. listopada ne dogovori s EU-om, neposredno nakon sljedećeg europskog sastanka na vrhu.

Da bi bilo sporazuma o razlazu prije 31. listopada, kada Velika Britanija treba napustiti EU, obje strane navode da je dogovor potrebno postići prije okončanja summita EU-a, zakazanog za 17. i 18. listopad.

U pismu koje je uputio Junckeru, Johnson je naveo da njegovi prijedlozi “pružaju temelj za brze pregovore”.

Izvor: Agencije