Juncker i Merkel će sarađivati sa nasljednikom Therese May

May je objavila raspored svojeg odlaska (EPA)

Pozicija Evropske komisije u pogledu Brexita ostaje ista i ostavka premijerke Therese May nema utjecaja na nju, izjavila je u petak glasnogovornica Komisije Mina Andreeva.

Glasnogovornica je prenijela Junckerovu poruku da je sa žaljenjem primio najavu ostavke Therese May, “hrabroj ženi prema kojoj gaji veliko poštovanje” i s kojom će i dalje ostati u kontaktu.

“Što se Brexita tiče, tu nema promjena. Naša pozicija je sadržana u sporazumu o razdruživanju i u deklaraciji o budućim odnosima”, rekla je Andreeva.

Dodala je da će Juncker poštovati i surađivati i novim britanskom premijerom “tkogod to bio”.

Britanska premijerka Theresa May u petak je poručila kako podnosi ostavku, čime je pokrenula utrku za novim čelnikom konzervativaca, pred kojim će i dalje stajati otvoreno pitanje Brexita.

Saradnja sa nasljednikom Therese May

May je objavila raspored svojeg odlaska: 7. juna podnosi ostavku u Konzervativnoj stranci, a trka za novim čelnikom počinje sedmicu nakon toga.

Njemačka kancelarka Angela Merkel “s poštovanjem” je primila odluku britanske premijerke Thereze May da podnese ostavku, a predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker rekao je da je ona “hrabra žena, koju mnogo poštuje”. 

Portparolka njemačke kancelarke Martina Fitz naglasila je da će Merkel nastaviti da blisko sarađuje sa nasljednikom May na sprovođenju mirnog Brexita. 

“Mi, i EU kao cjelina, zainteresovani smo da se pronađe dobro rešenje u Britaniji (za Brexit)”, poručila je Fitz.

Izvor: Agencije