Juncker: I dalje postoji rizik od Brexita bez sporazuma

Jean-Claude Juncker smatra da pregovori o novom sporazumu Velike Britanije s Evropskom unijom nisu realni (EPA)

I dalje postoji zabrinutost da bi Britanija mogla napustiti Europsku uniju bez sporazuma, upozorio je predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker, zatraživši od Britanije da iskoristi šestomjesečnu odgodu Brexita za razradu detalja oko svog izlaska iz članstva.

Juncker je to kazao u intervjuu za njemačku list Funke Mediengruppe, tjedan dana nakon što su EU čelnici Britaniji odobrili odgodu izlaska iz Unije za šest mjeseci.

“Nitko ne zna kako će Brexit završiti. To stvara veliku neizvjesnost. I dalje postoji strah da će doći do Brexita bez ikakvog sporazuma o izlasku”, rekao je Juncker, navevši dugoročne negativne utjecaje na europsko gospodarstvo.

‘Za Britaniju najbolje da prihvati sporazum’

Iako odgoda Brexita do 30. listopada ne nudi previše jasnoće u pogledu toga kada, kako, pa čak i hoće li se Brexit uopće dogoditi, Velika Britanija bi to vrijeme trebala pametno iskoristiti, poručio je.

“Nadam se da će Britanci iskoristiti to vrijeme, a ne da će ga ponovno potratiti. Ne možemo unedogled produljivati njezin izlazak. Najbolje rješenje za Britance bilo bi da prihvate sporazum o izlasku tijekom dodatnog vremena koje je dogovoreno”, izjavio je Juncker.

Sporazum o izlasku koji su ispregovarali britanska premijerka Theresa May i EU odbijen je u britanskom parlamentu tri puta.

Izvor: Agencije