Juncker: Hrvatska se u EU ponaša kao osnivač

Andrej Plenković, Jean-Claude Juncker, Hrvatska, Europska unija
Hrvatska, rekao je Juncker, ima pozitivnu ulogu, ali nije uvijek lagan partner (EPA)

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker rekao je u petak kako se Hrvatska od prvoga dana ulaska u Europsku uniju ponaša pozitivno kao da je utemeljiteljica, a hrvatski premijer Andrej Plenković ocijenio je da je Hrvatska profitirala od svoga članstva u Uniji, govoreći u povodu 5. obljetnice članstva Hrvatske u Europskoj uniji.

“Slavimo sutra petu obljetnicu hrvatskog pristupaja Europskoj uniji. Iskreno rečeno, ne mogu se ni sjetiti vremena kada Hrvatska nije bila članica EU-a jer se od prvog dana svog članstva ponaša kao zemlja utemeljiteljica EU-a. Europska unija postala je kompletnija i želim čestiti na ovoj obljetnici Hrvatskoj, koja je velika nacija. Ne bih želio da mi ova velika i ugledna nacija nedostaje”, rekao je Juncker, kako prenosi Hina.

Juncker u izjavi hrvatskim novinarima nakon završetka summita EU-a.

Juncker: Hrvatska brani svoje interese u europskom duhu

Upitan kakva je uloga Hrvatske unutar EU-a, Juncker je rekao da ona snažno brani svoje interese u europskom duhu.

“Hrvatska ima pozitivnu ulogu. Hrvatska nije uvijek lagan partner. Mi u Europi zapravo i nemamo laganih partnera. Kao što sam rekao Hrvatska se ponaša kao zemlja utemeljiteljica, izražava svoj stav, ponekad snažno brani svoj interese u europskom duhu”, rekao je.

Juncker je u vrijeme potpisivanja pristupnog ugovora i ulaska Hrvatske u članstvo EU-a bio luxembourški premijer te je stoga jedan od potpisnika hrvatskog ugovora o pristupanju.

U odvojenoj izjavi i premijer Plenković se osvrnuo na 5. obljetnicu članstva.

“Hrvatska je po meni poprilično profitirala od članstva u EU-u u prvih pet godina. Vjerujem da smo možda mogli i više, međutim ubrzali smo u mojoj vladi i pojednostavili proces apsorpcije europskih sredstava, ali nisu samo fondovi bitni. Bitne su politike, bitno je europsko zakonodavstvo, bitna je pouzdanost našega pravnog i poreznog sustava, što je jedna dodatna legitimacija za ulagače i općenito usvajanje europskih vrijednosti u hvatsko društvo. To je ono što je najvažnije, a kontinuirani ekonomski rast u tom smislu je očito pozitivan, jer znamo da svi pokazatelji od 2013. pa do sada idu nabolje”, rekao je Plenković.

Plenković: Hrvatska je respektirana i pozicionirana

“Mislim da smo respektirani, da smo se uspjeli pozicionirati na svim razinama, od Vijeća, Europskog vijeća, profiliranosti naših zastupnika u Europskom parlamentu, inicijativa koje dajemo, aktivnosti našega povjernika i brojnih drugih ljudi koji su sada u službama Komisije. Sve to to ide svojim tijekom, treba malo više vremena i odmaka da ocijenimo cjelinu onoga što smo postigli. Ja sam uvjeren da je europski projekt, europska ideja dobra za kontinent, dobra za sve narode  pa onda i za hrvatski narod i sve naše građane”, rekao je hrvatski premijer.

Hrvatska je potpisala ugovor o pristupanju EU-u 9. prosinca 2011. a od 1. srpnja 2013. punopravna je članica.

Izvor: Agencije