Oglasi

Juncker: Članstvo Balkana u EU je pitanje rata ili mira

Ako zemlje zapadnog Balkana ne postanu članice Evropske unije, riskiramo povratak u '90-e, kaže predsjednik Evropske komisije.
Jean-Claude Juncker je s Borutom Pahorom razgovarao o perspektivi članstva zemalja zapadnog BalkanaEPA

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je u srijedu da zemlje zapadnog Balkana trebaju imati stvarnu perspektivu članstva u Evropskoj uniji, jer u suprotnom postoji rizik od povratka u devedesete godine prošlog stoljeća.

"Ako te zemlje ne postanu članice EU-a, riskiramo povratak u '90-e. Mislim da je to pitanje rata ili mira", rekao je on na zajedničkoj konferenciji za novinare sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom, s kojim je razgovarao o perspektivi članstva zemalja zapadnog Balkana.

Dodao je da će učiniti sve da dođe na sastanak Inicijative tri mora, koji organizira slovenski predsjednik početkom juna u Ljubljani, prenosi Tanjug.

"U potpunosti podržavam tu inicijativu", kazao je Juncker, koji je i prošle godine učestvovao na samitu ove inicijative u Bukureštu.

Osvrnuo se i na izjavu predsjednika Evropskog parlamenta Antonija Tajanija o "italijanskoj Istri i Dalmaciji", navodeći da je Tajani "imao pravo što se izvinio".

Pahor: Prema BiH treba biti suptilan

S druge strane, Pahor je zahvalio Junckeru na podršci koju pruža toj inicijativi i najavio da će pozvati i njemačkog predsjednika na samit.

Govoreći o evropskoj perspektivi zapadnog Balkana, Pahor se posebno osvrnuo na Bosnu i Hercegovinu, za koju je rekao da je slučaj "sui generis" i da prema njoj treba biti "suptilan", što ne znači, naglasio je, da joj treba popuštati po pitanju ispunjavanja kriterija za evropske integracije.

Inicijativa tri mora izvorno je hrvatsko-poljski projekt, pokrenut 2016. godine na sastanku u Dubrovniku, u cilju jačanja trgovinske, infrastrukturne, energetske i političke saradnje na prostoru između Jadranskog, Baltičkog i Crnog mora.

Inicijativa je zamišljena kao neformalna platforma za osiguranje političke podrške i djelovanja na konkretnim projektima, a okuplja 12 zemalja Evropske unije - Hrvatsku, Poljsku, Mađarsku, Češku, Slovačku, Rumuniju, Bugarsku, Litvaniju, Letoniju, Estoniju, Sloveniju i Austriju.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.