Juncker: Britanska sfinga mora progovoriti

Dosta je bilo britanske šutnje o Brexitu, poručio je Jean-Claude Juncker (EPA)

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker je izjavio da se “sfinga od britanskog Parlamenta mora privoljeti da progovori što to hoće kad je u pitanju Brexit, jer su do sada zastupnici u Londonu jedino sve odbacivali i govorili da ništa neće”.

On je to rekao dok dužnosnici i komentatori u Europskoj uniji stalna glasanja protiv bilo kakvog rješenja za Brexit nazivaju “cirkusom”, “sapunskom operom”, “lakrdijom bez smisla”.

Prema njihovom stajalištu, “to vodi sad već gotovo neizbježnom neurednom izlasku, odnosno grubom raskidu članstva Velike Britanije u EU”.

Dosta nam je duge šutnje

Potpuni zastoj u rješavanju pitanja Brexita je ponovno u prvi plan izbacio i pitanje granice i budućih veza Sjeverne Irske, kao dijela Velike Britanije, i Republike Irske, koja je članica EU-a.

Juncker je, konstatiraju agencije, rekao ono što misli ogromna većina u EU, a to je da su događanja u britanskom parlamentu postala nepodnošljiva i svi rokovi praktično probijeni.

“Mi jedino znamo šta britanski parlament neće… Dosta nam je duge šutnje i tu sfingu moramo natjerati da se izjasni”, rekao je Juncker.

Prethodno se oglasio i glavni pregovarač EU-a za Brexit Michel Barnier, kojem je “zaprepašćujuće da je britanski Parlament sve odbio kad je u pitanju izlazak Velike Britanije iz EU-a”.

On navodi kako mu je jedan od najvatrenijih pobornika izlaska Velike Britanije iz Unije, britanski zastupnik u Europskom parlamentu Nigel Farage, rekao da “poslije Brexita EU više neće postojati”.

“Oni koji potiču Brexit žele razoriti EU, ali naprotiv – u interesu Unije je igradnja čvrstog partnerstva s Velikom Britanijom, koja više neće biti članica Unije”, poručio je Barnier.

Loše posljedice i za EU

Objasnio je kako je u sporazumu koji je sklopljen između EU-a i britanske premijerke Therese May utvrđen veliki broj interesa obje strane koji je poklapaju – kako ekonomskih, tako i onih na području sigurnosti i obrane.

“Ako dođe do razlaza bez ikakvog dogovora, bit će ugroženi ne samo trgovina i ekonomske veze, već i suradnja na polju sigurnosti, razmjene obavještajnih informacija, sankcija”, smatra Barnier.

Ukazuje kako će uređen, a još više Brexit bez bilo kakvog dogovora, svakako imati loše posljedice i za EU, a još više za Veliku Britaniju i njene građane.

Izvor: Agencije