Juncker: Brexit bez sporazuma imat će užasne posljedice

Theresa May, Jean-Claude Juncker
May i Juncker u srijedu navečer održali su 'konstruktivne razgovore' u Briselu (EPA)

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je u četvrtak da, unatoč konstruktivnim razgovorima koje je održao s britanskom premijerkom Theresom May u srijedu, ostaje pesimističan prema mogućnosti izbjegavanja haotičnog britanskog napuštanja Evropske unije sljedećeg mjeseca.

Juncker je na konferenciji u organizaciji EU-a u Briselu poručio kako će Brexit bez sporazuma “imati užasne ekonomske i društvene posljedice i u Velikoj Britaniji i na kontinentu”, dodajući da čini sve što je u njegovoj moći “kako bi se izbjegao najgori scenarij”, prenosi Fena.

“Ja, međutim, nisam veliki optimist kad je riječ o tome”, kazao je Juncker.

May: Vrijeme istječe

May i Juncker priopćili su u srijedu navečer kako su održali “konstruktivne razgovore” u sjedištu EU-a.

Priopćili su kako će pregovarači obiju strana hitno tražiti izlaz iz kaosa u vezi s Brexitom kako bi se spriječilo da Velika Britanija napusti blok 29. ožujka bez prijelaznog razdoblja, prenosi AP.

Nakon tog sastanka britanska je premijerka izjavila da je postignut napredak vezano za “čvrstu granicu” između Sjeverne Irske i Republike Irske, koji koči sporazum o Brexitu.

May je navela da ipak istječe vrijeme da se nužne promjene “zacementiraju”.

‘Niko se ne bi protivio odgodi Brexita’

“Vrijeme je od najveće važnosti, a u interesu je obiju strana da, kad Velika Britanija napusti EU, to bude na organiziran način. Dakle, imali smo napretka”, rekla je May.

Juncker je ranije kazao kako smatra da se nitko ne bi usprotivio kad bi Velika Britanija zatražila odgodu izlaska iz bloka, čime je EU poslao jedan od najsnažnijih signala dosad da bi Londonu omogućio odgodu izlaska.

Glavni je kamen spoticanja tzv. backstop, zaštitni mehanizam kojim se želi izbjeći ponovna uspostava graničnih kontrola između Irske, članice EU-a, te Sjeverne Irske, koja će, u okviru Velike Britanije, napustiti taj savez.

Izvor: Agencije