Julija Skripalj ne želi usluge ruske ambasade u Londonu

Julija Skripalj kaže da još nije dovoljno jaka da bi medijima mogla dati izjavu (Arhiva)

Julija Skripalj, kćerka bivšeg ruskog dvosstrukog špijuna Sergeja Skripalja, koja je prošlog mjeseca, zajedno s ocem, otrovana u Velikoj Britaniji, saopćila je da ne želi ponuđene usluge ruske ambasade u Londonu, a to saopćenje je, u njeno ime, izdala britanska policija.

Julija Skripalj je u saopćenju navela da je njen otac i dalje ozbiljno bolestan i da ona još osjeća posljedice napada nervnim gasom, prenosi Reuters.

“Imam pristup prijateljima i porodici i znam da su mi moji kontakti u ruskoj ambasadi ljubazno ponudili pomoć na bilo koji način. Za sada, ne želim koristiti njihove usluge, ali ako se predomislim, znam koga treba kontaktirati, navela je Julija Skripalj.

‘Zarobljeništvo ili uskraćivanje slobode’

Ona je rekla da je u bolnici u engleskom gradu Salisburyju, iz koje je u ponedjeljak otpuštena, “liječena s očitom kliničkom stručnošću i izuzetnom ljubaznošću”.

Napomenula je da još nije dovoljno jaka da bi medijima mogla dati izjavu i navela da se komentari njene rodice ruskim medijima ne mogu smatrati njenim, niti komentarima njenog oca.

“Zahvaljujujem rodici Viktoriji što brine za nas, ali je molim da me ne posjećuje i da me ne pokušava kontaktirati, za sada”, navodi se u saopćenju Julike Skripalj.

Ruska ambasada u Londonu je prethodno saopćila da joj nije odobren konzularni pristup Juliji Skripalj.

Ambasada je najavija da će “tražiti sastanak s Julijom i Sergejem Skripaljem, čija situacija sve više podsjeća na prisilno zarobljeništvo ili uskraćivanje slobode”, prenio je AP.

Bolnica u Salisburyju, u koju su Julija i Sergej Skripalj prebačeni na liječenje nakon što su 4. marta nađeni u besvjesnom stanju na klupi u tom engleskom gradu, saopćila je u utorak da je Julija Skripalj otpuštena iz bolnice, dok je njen otac zadržan na liječenju.

Saopćeno je samo da je ona prebačena na “sigurnu lokaciju”, bez preciziranja gdje tačno.

Velika Britanija optužuje Rusiju

Ruska ambasada u Londonu saopćila je da će bilo kakvo premještanje Sergeja i Julije Skripalj na tajnu lokaciju smatrati otmicom svojih državljana.

Istovremeno, ambasada je čestitala na oporavku Juliji Skripalj, ali je napomenula da joj je potreban “hitan dokaz da ono što joj se čini, čini se njenom slobodnom voljom”.

Velika Bitanija optužuje Rusiju da je Skripalje otrovala nervnim agensom razvijenim u vrijeme Sovjetskog saveza, dok Rusija negira bilo kakvu umiješanost u trovanje, koje je izazvalo diplomatsku krizu između Moskve i Zapada.

Izvor: Agencije