Jugović: Volim fudbal, no nisam zaluđen njime

Vladimir Jugović osvojio je Ligu prvaka kao fudbaler Crvene zvezde i Juventusa (EPA)

Legendarni as Crvene zvezde Vladimir Jugović (49) jedini je fudbaler iz Srbije, koji je ušao u historiju sa dva osvojena trofeja Lige prvaka u dva različita kluba. Najprije je 29. maja 1991. godine u dresu “crveno-belih” osvojio tadašnji Kup evropskih šampiona pobjedom nad Marseilleom nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca. U regularnom toku i produžecima rezultat utakmice u Bariju bio je 0:0, a nakon jedanaesteraca 5:3.

Potom je bio najbolji pojedinac u pobjedi Crvene zvezde nad čileanskom ekipom Colo Colo od 3:0, u utakmici odigranoj 8. decembra 1991, kojom je beogradski tim osvojio Interkontinentalni kup i popeo se na krov svijeta. Bio je to najveći klupski uspjeh jugoslovenskog fudbala, a Jugović je bio najzaslužniji sa dva postignuta gola u meču odigranom u Tokiju.

Podvig je ponovio sa Juventusom, koji je savladao Ajax 4:2, takođe poslije penala u finalnom duelu odigranom 22. maja 1996. u Rimu, pošto je rezultat poslije 120 minuta igre bio 1:1. Tada je Jugović postigao odlučujući gol u izvođenju jedanaesteraca za drugu i posljednju Juventusovu titulu evropskog prvaka, potvrdivši da je igrač za velike utakmice.

Prije Jugovića, sa ovih prostora, samo se crnogorski fudbalski genije Dejan Savićević može pohvaliti da posjeduje dva trofeja Lige prvaka sa dva tima (Crvena zvezda i Milan, 1994) u svom vlasništvu. 

Blistava karijera našeg sagovornika obilježena je velikim uspjesima. Osim tri spomenuta trofeja, bio je trostruki šampion Jugoslavije sa Zvezdom od 1990. do 1992, zatim osvajač Serie A, Interkontinentalnog kupa i Superkupa Evrope u dresu Juventusa. Igrajući za Sampdoriju osvojio je Kup Italije. Isti domet ostvario je u Laziju, dok mu je u Monacu pripao trofej Liga Kupa Francuske. Takođe je igrao i za beogradski Rad, Atletico, Inter, austrijsku Admiru Wacker i njemački Rot Weiss Ahlen.

Za reprezentaciju SR Jugoslavije odigrao je 41 meč i dao tri pogotka. Bez obzira na ogromno igračko iskustvo, Jugović smatra da se ne treba previše uplitati i eventualno sugerisati savjetima osobama koje trenutno rade u Fudbalskom savezu Srbije.

U intervjuu govori o šansama selekcije Srbije da se plasira na Euro 2020, prošlosezonskom uspjehu Crvene zvezde i očekivanjima u ovoj sezoni Lige prvaka, trijumfu Liverpoola u najelitnijem evropskom klupskom takmičenju, te najboljim svjetskim fudbalerima današnjice.

  • Kako komentarišete imenovanje Tumbakovića za selektora Srbije?

– Sigurno da je njegov izbor jedno od najlogičnijih rešenja posle odlaska Mladena Krstajića sa funkcije selektora. Tumbaković je bio slobodan u datom momentu i logično je da dobije priliku za taj posao. Nažalost, Srbija nije u najboljoj situaciji nakon tri odigrane utakmice u kvalifikacijama za prvenstvo Evrope. Nadam se da će igrati bolje u nastavku takmičenja kako bi popravila poziciju.   

  • Jeste li nezadovoljni dosadašnjim učinkom Srbije, koja zauzima treće mjesto sa četiri boda u grupi B kvalifikacija za EP iza vodeće Ukrajine sa 10 i Luksemburga sa takođe četiri boda?

– Bodovni učinak je takav kakav jeste. Misilim da će novi selektor doneti dosta novina u državni tim i pokušaće izvući maksimum do kraja kvalifikacija. Jasno je da tim Srbije nije igrao dobro u visokom porazu od Ukrajine sa 5:0.

  • Koji je razlog debakla u gostima kod Ukrajine?

– Rezultat 5:0 nije realan, ali je jasno da, kada se izgubi sa ovako visokom razlikom, postoji razlog. Jednostavno, to je sve izgledalo slabo jer je ekipa djelovala raštimano. Međutim, što bi rekao Vujadin Boškov – bolje je jednom izgubiti 5:0, nego pet puta po 1:0.

  • Nadate li se plasmanu Srbije na Euro nakon 20 godina čekanja?

– Sve kvalifikacije se igraju da bi se otišlo na prvenstvo. To je cilj Srbije, kao i većine reprezentacija koje nastupaju u kvalifikacijama. Verujem da će igrači pokazati veću želju i angažovanje, te dati maksimum da poprave utisak iz meča sa Ukrajinom. Ne mogu predvideti kako će se dalje odvijati kvalifikacije i pogoditi svaki rezultat, jer to ne mogu ni dobri prognozeri.

  • Koliko je dobro što bi selekcija Vaše zemlje imala drugu šansu da prođe na šampionat Starog kontinenta putem baraža izborenog prvim mjestom u C diviziji Lige nacija?

– To su sve moguće kalkulacije. Ljudi u Fudbalskom savezu Srbije najbolju znaju kako uspeti u ostvarenju cilja i koji je put do njega. Gledano u globalu, nije jednostavna situacija kada dođe do promene selektora u toku kvalifikacija. 

  • Koje selekcije iz regije bi se mogle plasirati na EP?

– Nisam pratio njihove utakmice da bih mogao prognozirati plasman na kraju kvalifikacija. Nekadašnji fudbaleri ne sede samo uz televizijske ekrane da gledaju utakmice, nego imaju i drugih interesovanja u životu. Volim fudbal, no nisam zaluđen njime s obzirom na moje druge obaveze.

  • Jeste li bili razočarani ispadanjem Srbije u prvom krugu Mundijala u Rusiji?

– Nemam šta biti razočaran, iako smo svi očekivali puno više od reprezentacije. Kao što su dobre igre Srbije iz kvalifikacija brzo zaboravljene, tako i prošlogodišnje Svetsko prvenstvo postepeno pada u zaborav igranjem novog ciklusa kvalifikacija za Evropski šampionat.

  • Da li je Hrvatska osvajanjem srebrne medalje najprijatnije iznenađenje SP-a?

– Hrvatska uopšte nije iznenađenje, pošto je imala dobru reprezentaciju i grupu iz koje je kao prva ispred Argentine prošla u osminu finala. Brazil je dobro igrao, ali to nije krunisao dobrim plasmanom. Imao je nesreću da u četvrtfinalu igra protiv Belgije, koja ga je predvođena odličnim Edenom Hazardom, eliminisala iz takmičenja.

  • Je li Njemačka najveće razočarenje?

– Mundijal 2018. je već otišao u istoriju i nema potrebe ga puno komentarisati. Ne mogu se sećati svih prošlih utakmica i detalja. Život teče dalje.

  • Kako vidite to da je selekcija Portugala osvojila trofej Lige nacija?

– To je novo takmičenje na nivou reprezentacija i UEFA je znala zašto ga je pokrenula. Rukovodila se time da su motivi fudbalera veći kada se igra za neki trofej. Prijateljske utakmice nemaju važnost i odlasci na njih poprimili su turistički karakter.

  • Šta je bilo presudno za uspjeh Crvene zvezde i trijumf nad kasnijim šampionom Evrope Liverpoolom sa 2:0 u protekloj sezoni Lige prvaka?

– Radostan sam što je moj bivši klub igrao grupnu fazu Lige šampiona, koju je zaslužio kvalitetnim igrama. Bilo je vreme da uđe u grupe Lige šampiona zbog klupske tradicije. Nadam se da će Zvezda ponoviti uspeh i u ovoj sezoni Lige prvaka.

  • Da li je trijumf Liverpoola u Ligi prvaka očekivan?

– Drago mi je zbog trenera Kloppa, koji je pokazao stručnost i znanje u vođenju Liverpoola. Navijači ovog kluba žive za Liverpool, koji je igrao lep fudbal i zaslužio naslov klupskog šampiona Evrope.

  • Ko je, po Vama, najbolji fudbaler današnjice?

– Brazilac Neymar je najatraktivniji igrač i uživam u njegovim potezima. Igrajući za Barcelonu i Real, Messi i Ronaldo su uzeli najviše trofeja. Po načinu igre su različiti i ne bih mogao reći ko je bolji od njih dvojice.

  • Koje trenere u Vašoj igračkoj karijeri najviše cijenite?

– Imao sam sreću da igram pod vodstvom dobrih trenera: Ljupka Petrovića, Marcella Lippija, Svena-Gorana Erikssona, Arriga Sacchija… Svako od njih me naučio ponešto, tako da mogu gledati fudbalsku igru iz različitih aspekata.

  • Ko je najbolji trener današnjice?

– Dopada mi se filozofija Kloppa i njegov odnos prema igračima. Ostvario je sjajne uspjehe radeći u velikim klubovima kao što su dortmundska Borussia i Liverpool. Mnogo je dobrih trenera sada u svetu, no sviđa mi se kako Klopp radi i način igre njegovih timova.

  • Je li Vam trofej sa Zvezdom u Kupu šampiona najdraži?

– Obe titule evropskog prvaka – i sa Zvezdom i sa Juventusom – su me ispunile srećom. Prvu sam osvojio kao mlad, a drugu kao afirmisan igrač. Lepa su podsećanja na oba osvojena trofeja.

  • Kako se prisjetiti osvajanja Interkontinentalnog kupa sa Crvenom zvezdom?

– To je bio najveći klupski uspeh fudbala na Balkanu. Igrali smo sa igračem manje 60 minuta protiv čilenaskog sastava zbog isključenja Savićevića i zato ovaj uspeh dobija još veću važnost i težinu. Toliko je prošlo vremena od tada kao da se to dešavalo u nekom drugom životu. Proteklo je 28 godina, ali rado se sećam utakmice protiv Colo Cola u Tokiju. 

Izvor: Al Jazeera