Jugonostalgičari ostaju na cjedilu

Mini Jugoslavija danas izgleda prilično zapušteno (Ustupljeno Al Jazeeri)

Piše: Kristijan Takač

Blaško Gabrić, osnivač mini države u Subotici, na severu Vojvodine, postao je talac svog poverenja prema jednom prijatelju, pa mu banka sada preti prodajom jednog dela teritorije, kako bi namirila svoja potraživanja.

Dve decenije nakon “velike”, raspada se i Mini Jugoslavija! Veliki jugonostalgičar, čovek koji ne zaboravlja neka lepša vremena, postao je talac ovog današnjeg, surovog i beskompromisnog vremena.

Naime, Gabrić je bio žirant kolegi za kredit od 50 hiljada evra. Kolega nije plaćao kredit, a banka ga o tome nije obavestila, sve dok nisu došli da plene njegovu imovinu, da prodaju deo Mini Jugoslavije. Ovaj jugonostalgičar ističe da je tražio od banke da otplati kredit, ali to mu nije dozvoljeno.

Ukradena bista Josipa Broza Tita

Pored teške materijalne situacije Blašku Gabriću proteklih godina problem prave i lopovi. Iz Mini Jugoslavije je već nestala bronzana bista Josipa Broza Tita, table iz parka, ali i gvozdena konstrukcija za šator.

Gabrić kaže da nema podršku lokalne samouprave u Subotici, a u takvim uslovima sam nije u mogućnosti da održava 3,5 hektara površine, sa mnoštvom zelenila i simbola nekadašnje SFRJ. Gabrić je pre nekoliko godina ponudio gradu da preuzme Mini Jugoslaviju i da od nje napravi muzej na otvorenom. On tvrdi da bi Subotica od toga imala koristi: “Takav muzej bi godišnje posetio veliki broj ljudi. Znamo da su muzej Tita i muzej Kuće cveća rentabilni muzeji, a to su muzeji samo jednog čoveka. Ovo bi bio muzej 22 miliona Jugoslovena”,  optimista je Gabrić.

Mini Jugoslavija u Subotici danas ima blizu deset svojih ogranaka po Srbiji i regionu. Istinske jugonostalgičare i dalje održava sećanje na vreme sigurnosti i bezbrižnosti, vreme kada su mogli dostojanstveno živeti od plate i putovati sa “crvenim pasošem” gde god su hteli. Pionirske marame nosile su se sa ponosom, a himna „Hej, Sloveni“ nosila u srcu. Nekada se njihova zemlja zvala Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija, a danas su to pojedinačne države, nastale padom „krivog solitera“ iz poznate Balaševićeve pesme. Poput proročkih, ovi su stihovi postali realnost, a život ljudi danas u šest država koje su činile nekadašnju SFRJ, sve je samo ne – pesma. 

Izvor: Agencije