Oglasi

Jugoistok Azije oprezan prema kineskim projektima

Zremlje sa jugoistoka kontinenta su sve skeptičnije oko američke predanosti regiji u svojstvu strateškog partnera i izvora sigurnosti.
Neke zapadne vlade optužuju Peking da stavlja države u dužničku zamku, no Kina to odbacujeEPA

Zemlje jugoistoka Azije trebale bi biti oprezne u pregovorima s Kinom oko njenog projekta "Jedan pojas, jedan put" - BRI, kako ne bi ostale u neodrživom dugu, smatra 70 posto ispitanika u anketi objavljenoj u ponedjeljak.

Jugoistočna Azija sve je skeptičnija oko američke predanosti regiji u svojstvu strateškog partnera i izvora sigurnosti, dok se utjecaj Kine smatra sve snažnijim, i politički i ekonomski, pokazalo je istraživanje provedeno na oko 1.000 ispitanika iz svih deset država Saveza zemalja jugoistočne Azije - ASEAN.

Anketa je provedena na ljudima iz vlada, akademske i poslovne zajednice, iz civilnog društva i medija.

Dovođenja zemalja u sferu Pekinga

"Uobičajena tvrdnja da Kina drži ekonomsku sferu dok SAD svoj utjecaj pokazuje političko-strateškoj domeni se u vidu novih zaključaka mora revidirati", piše u zaključcima ankete. 

Gotovo polovica ispitanika smatra kako će projekt "Jedan pojas, jedan put" kineskog predsjednika Xija Jinpinga, prozvan i novim Putem svile, dodatno dovesti zemlje ASEAN-a "u sferu Kine", trećina njih smatra kako projektu nedostaje transparentnosti, a 16 posto predviđa njegovu propast.

Oko 70 posto ispitanika misli kako njihove vlade "moraju biti oprezne u pregovaranju BRI projekata, kako bi izbjegle neodržive dugove Kini".

Najviše ih to misli u Maleziji te na Filipinima i Tajlandu.

Neke zapadne vlade optužuju Peking da kroz inicijativu stavlja države u dužničku zamku, no Kina to odbacuje.

Ukupno 73 posto ispitanika smatra kako Kina ima najveći ekonomski utjecaj u regiji, a vjeruje se kako ima veći politički i strateški utjecaj od SAD-a.

'Poziv na buđenje'

Šest od deset ispitanika smatra kako je američki utjecaj globalno oslabio u posljednjih godinu dana, a dvije trećine misle kako se smanjio i američki angažman na jugoistoku Azije.

Oko trećine njih ima malo ili nema uopće povjerenja u SAD kao strateškog partnera i izvora regionalne sigurnosti.

Manje od jednog od deset ispitanika smatra Kinu dobronamjernom silom, a polovica tvrdi kako Peking ima namjeru pretvoriti "jugoistok Azije u svoju sferu utjecaja".

Autori istraživanja zaključuju kako takvi rezultati trebaju Kini služiti kao "poziv za buđenje" da radi protiv svog negativnog ugleda u toj regiji.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.