Oglasi

Jug Evrope paralizirali štrajkovi

Španski avioprevoznik, radnici javnog saobraćaja u Rimu i grčki mediji traže svoja prava.

Štrajkovi su u utorak paralizirali države južne Evrope. Radnici španskog avioprevoznika Iberia već drugi dan su u štrajku, a otkazano je više od 200 letova. Agonija putnika se nastavlja, jer nisu u mogućnosti naći alternativne letove.

Osim aviona Iberije, i motori rimskih autobusa, tramvaja i metroa ostali su hladni. Radnici javnog gradskog prevoza odlučili su krenuti u štrajk, u znak protesta protiv smanjenja plata i najavljenih otpuštanja.

Samo mali broj autobusa kružio je gradom u utorak ujutro, izazivajući saobraćajni kolaps, ostavljajući građane Rima satima da čekaju na stanicama kako bi stigli na posao.

„Jutros sam imala zakazana četiri intervjua za posao. Morala sam sve te ljude nazvati ponaosob da vidim kada ići i u koje vrijeme doći. Propao mi je cijeli dan i svaki put kad štrajkuju isto mi se dešava“, kaže stanovnica Rima Mariangela Colosimo.

Vozači gradskog pjevoza u italijanskoj prijestolnici svjesni su problema koje stvaraju ali, kako kažu, nema druge.

„Nažalost, štrajkovi moraju stvoriti probleme, jer ako ne uzrokuju haos, onda ne bi imali nikakvog efekta“, izjavio je vozač Andrea Capulli.

Medijska blokada

Ista dešavanja se vide i malo južnije, u Grčkoj, gdje su štrajkovi u toku od ponedjeljka navečer. Prvi su u blokadu ulica krenuli zaposlenici kompanije koja organizira izbor za grčku pjesmu Eurovizije.

„Otpustili su nas, a nismo dobili otpremninu. Došli smo da se borimo za naša prava. Naš bivši poslodavac nema novca da nas plati, ali sa Vladom ima novca da organizuje izbor za grčku pjesmu Eurovizije“, navodi demonstrant Panos Georgiakopoulos.

Grčka je od utorka ujutro i u potpunoj medijskoj blokadi. Novinari i ostali zaposlenici u javnim i privatnim medijima su u 24-satnom štrajku.

U posjetu ovoj državi u utorak stiže francuski predsjednik Francois Hollande, kako bi izrazio podršku grčkom narodu, ali i kako bi vidio može li se šta uložiti u ovu državu koja vapi za investicijama.

No, grčki građani to neće moći gledati jer na TV-u i radiostanicama neće biti vijesti, a u srijedu neće izaći ni novine.

Izvor: Al Jazeera i agencije