Juan Guaido pozvao na nove proteste u Venecueli

Venecuela, Policija
Više opozicionih parlamentaraca pronašlo utočište u ambasadama u Caracasu kako bi izbjegnuli hapšenje (EPA)

Oporbeni lider i predsjednik Narodne skupštine Venecuele Juan Guaido pozvao je u petak na nove prosvjede u subotu protiv uhićenja njegova glavnog suradnika Edgara Zambrana.

“Borimo se protiv režima koji je naoružavao paravojne skupine, ali to nas neće zaustaviti. Održat ćemo prosvjede diljem zemlje”, rekao je Guaido je na konferenciji za novinare u Caracasu, prenose agencije.

Po nalogu Vrhovnog suda Venecuele,0 Edgar Zambrano, potpredsjednik Narodne skupštine, uhićen je u srijedu zbog podrške neuspjelom prošlotjednom pokušaju državnog udara protiv predsjednika Nicolasa Madura.

Narodna skupština, na čelu s Guaidom, kritizirala je odluku suda rekavši kako ništa neće spriječiti oporbu u ostvarivanju slobodnih izbora.

Utočište u stranim ambasadama

Dvoje venecuelanskih oporbenih parlamentaraca, koji se suočavaju s uhićenjem zbog podrške pokušaju državnog udara i svrgavanju predsjednika Nicolasa Madura, pronašli su utočište u veleposlanstvima u Caracasu.

Richard Blanco je u četvrtak pobjegao u rezidenciju veleposlanika Argentine u Venecueli.

Blanco je treći političar koji je potražio utočište u veleposlanstvima u Caracasu, nakon što je optužen za izdaju, urotu i građansku pobunu te mu je oduzet zastupnički imunitet.

On je podržao pokušaj oporbenog lidera Juana Guaida da potakne ustanak protiv Vlade, izvještavaju lokalni mediji.

Zastupnica Marianela Magallanes pobjegla je u rezidenciju talijanskog veleposlanika, prenosi Anadolija.

Ranije ovog mjeseca Leopoldo Lopez, predsjednik Stranke narodne volje, koji je također optužen za pokušaj državnog udara, pobjegao je u veleposlanstvo Čilea, a kasnije u rezidenciju španjolskog veleposlanika u glavnom gradu.

Protesti od januara

Venecuelu potresaju prosvjedi od 10. siječnja ove godine, kada je predsjednik Maduro položio zakletvu za drugi mandat, nakon izbora koje je oporba bojkotirala.

Napetosti su eskalirale kada se Guaido 23. siječnja proglasio za vršitelja dužnosti predsjednika.

Taj potez podržale su Sjedinjene Američke Države i mnoge europske i latinoameričke zemlje.

Turska, Rusija, Kina, Iran, Bolivija i Meksiko podržavaju Madura.

Izvor: Agencije