Juan Guaido bez problema se vratio u Venecuelu

Guaido je podstakao pristalice da organiziraju demonstracije koje će se podudariti s njegovim povratkom s turneje (Reuters)

Venecuelski opozicijski čelnik Juan Guaido vratio se danas u zemlju nakon turneje po Latinskoj Americi uprkos zabrani da putuje u inozemstvo, a na svom Twitter-nalogu naveo je da je bez problema prošao imigracijske provjere.

Guaido je sletio na glavni aerodrom u zemlji, 40-ak kilometara od Caracasa, prenijela je agencija AP.

Nekoliko evropskih ambasadora, koji ga podržavaju u kampanji promjene vlasti u Venecueli, bilo je na aerodromu kad je doputovao s turneje.

Prije toga Sjedinjene Američke Države upozorile su predsjednika Venecuele Nicolasa Madura da ne preduzima mjere protiv Guaidoa.

Guaido je podstakao svoje pristalice da organiziraju velike demonstracije koje će se podudariti s njegovim povratkom s turneje po Latinskoj Americi.

Boltonovo upozorenje ‘jakim odgovorom’

To je način da se izvrši pritisak na Madura da odstupi s pozicije predsjednika države.

Radnici su rano u ponedjeljak postavljali binu na trgu u Caracasu gdje su se demonstranti planirali okupiti.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost SAD-a John Bolton napisao je na svom Twitter-nalogu da će prijetnje ili akcije protiv Guaidoa “naići na jak i ozbiljan odgovor SAD-a i međunarodne zajednice”.

Vrhovni sud Venecuele zabranio je Guaidou putovanja nakon što se 23. januara proglasio privremenim predsjednikom, što je većina zapadnih zemalja priznala kao legitiman potez.

SAD i još 50-ak država priznaju Guaidoa za predsjednika Venecuele.

Maduro tvrdi za sebe da je meta puča koji podržava SAD, prenosi AP.

Izvor: Agencije