Oglasi

Jović: Institucije Kosova ne smiju zaživjeti

Nijedna albanska institucija ne smije zaživjeti na sjeveru Kosovu, kazao Nebojša Jović iz Srpskog nacionalnog vijeća.

Nakon nedavnog sastanka sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, predstavnici Srba na sjeveru Kosova održali su sastanak.

Glavna tema bila je provođenje dogovorenih sporazuma u dijalogu između Beograda i Prištine, i njihov utjecaj na život Srba na sjeveru Kosova.

Dok se slavlje vezano za Dan zastave i oslobađanje Ramusha Haradinaja polako smiruje među Albancima na Kosovu, Srbi sa sjevernog dijela Kosova brinu o tome šta će im donijeti naredni dani, a prije svega najavljeni početak primjene sporazuma o integriranom upravljanju prijelazima.

Početak primjene

„Mi ne smemo da se predajemo šta god da se desi, prvo nemamo pravo na to. I ako uspeju da nametnu granicu, to nije kraj sveta, znači mi moramo da nastavimo borbu“, kazao je Slaviša Ristić, predsjednik opštine Zubin Potok.

A Srbi sa sjevera Kosova postaju svjesni da za tu borbu neće imati veliku podršku.

„Mi smo se nadali od jedne, druge, treće, četvrte vlade... Nadali smo se od države, da na zaštiti primenom ustavnih instrumenata. Pričamo godinama da smo deo države Srbije. Da država nešto konkretno uradi da dokaže da smo deo države Srbije. Nažalost, od toga ništa. Moramo konačno da shvatimo da ćemo, otprilike, braćo, morati sami“, poručio je Ristić.

Ipak, poruka odbornika skupština sa sjevera Kosova je jasna.

Rani decembar

„Mi nikada nećemo imati ništa protiv albanskog naroda. Albanski narod može da živi sa nama i živi sa nama. Možemo im pomoći. Kad god zatraže bilo koju pomoć, dobiće od nas. Ali, albanske institucije, nijedna ne sme da zaživi na severu Kosova“, kazao je Nebojša Jović iz Srpskog nacionalnog vijeća.

Početak primjene sporazuma o integriranom upravljanju granicama najavljen je za rani decembar, javio je iz Kosovske Mitrovice reporter Al Jazeere Zoran Kosanović.

Izvor: Al Jazeera