Jovanović: Protestima žele zaustaviti šansu za dogovor s Albancima

Računaju da će lakše sluditi društvo premoreno četvoromjesečnom epidemijom (Arhiva)

Lider Liberalno demokratskog pokreta (LDP) Čedomir Jovanović kritikovao je nasilne demonstracije u Srbiji, koje traju od utorka.

“[…] pokušavaju da nas zaustave u pokušaju da iskoristimo možda poslednju šansu i tu svoju naopaku sudbinu promenimo kroz dogovor sa kosovskim Albancima, dogovor sa Bošnjacima i Crnogorcima, dogovor nas jednih sa drugima“, rekao je Jovanović, prenio je Tanjug u srijedu, pozivajući se na Facebook stranicu predsjednika LDP-a

Demonstranti su se i večeras sukobili sa policijom kod zgrade Skupštine Srbije u Beogradu, pokušavajući da uđu u hol parlamenta, ali ih je policija otjerala suzavcem.

U masi gore baklje, koje su demonstranti bacali na policiju, kao i petarde, flaše i limenke.

‘Demonstracije nisu reakcija na epidemiološke mjere’

Nekoliko hiljada građana protestovalo je i u utorak ispred Skupštine Srbije, nakon što je predsjednik Aleksandar Vučić najavio vraćanje strogih mjera zbog drugog vala korona virusa u Srbiji. Najmanje 40 policajaca je povrijeđeno u utorak kasno navečer, dok je također povrijeđeno i uhapšeno više demonstranata.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić optužio je da je u protestima u Beogradu vidio “upliv ne samo kriminalnog, već i inostranog faktora”, tvrdeći da demonstracije nisu reakcija na najavljene epidemiološke mjere. “Nema nikakve sumnje da su oni koji su ono sinoć radili imali nameru da oslabe poziciju Srbije”, rekao je Vučić u srijedu na konferenciji za novinare.

Demonstracije u Beogradu dolaze nekoliko dana prije nego što predsjednik Srbije treba da u Parizu i Briselu razgovara o stabilizaciji odnosa sa Kosovom.

Kako je dalje prenio Tanjug, Jovanović je rekao da skrivajući se iza pakla korone, najekstremniji krugovi u zemlji pokušavaju da urade ono što su planirali za godišnjicu bombardovanja u martu, ali su demonstracije prolongirali za ovo vrijeme, “računajući da će lakše sludeti društvo premoreno četvoromesečnom epidemijom”.

Izvor: Agencije