Jovanović poručio Vučiću: Bit ćete žigosani kao izdajnik

Čedomir Jovanović je rekao Aleksandru Vučiću i da ni u Crkvi, ni u SANU neće naći podršku i da je sam u svemu tome (Sava Radovanovi? / Tanjug)

Čelnik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović poručio je u ponedjeljak predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, tokom sjednice Skupštine posvećene Kosovu, da “nađe kompromis sa Albancima”, navodeći da “više nema mesta za staru politiku i ideje koje su pogubne i koje su Srbiju dovele u aktuelnu situaciju”.

“Bićete žigosani kao izdajnik, šta god da uradite, ali budite ono što drugi nisu. Pokušajte da budete državnik, a ne političar. Državnici gledaju u budućnost, a političari u prošlost. Otvorite perspektivu mira, dogovorite se sa Albancima. Nije pitanje kako ćemo rešiti Kosovo, već šta je naše novo Kosovo”, rekao je Jovanović.

“Kažete: ‘Izaći ćemo pred narod.’ Zamislite kako će to da se završi? Zamislite da ste pitali za plate i penzije. Naš narod ide i glasa za rat, a onda se čude kako padaju bombe. Narod treba da shvati u kom vremenu živi. Vi ste predsednik, budite predsednik. Iskoračite”, poručio je Jovanović Vučiću.

Prema njegovim riječima, “za sedam godina vlasti izgubljeno je vreme u kojem smo mogli makar da pokušamo da postanemo pristojan narod”.

‘Ušao kao u Skupštinu Kosova’

“Koja je to istina koju trebamo da izaberemo umesto laži”, upitao je Jovanović, koji je rekao da je Vučić u Skupštinu Srbije ušao kao u Skupštinu Kosova, jer je “podeljenost u društvu velika, dok se zakazuju mitinzi i kontramitinzi, a [lider Srpske radikalne stranke i presuđeni ratnu zločonac Vojislav] Šešelj gazi političke protivnike automobilom ispred Skupštine”. 

Jovanović je rekao Vučiću i da ni u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, ni u Srpskoj akademiji nauka i umjetnosti – SANU neće naći podršku i da je sam u svemu tome.

“Ne znam kako ćete uraditi, ali ne idite putem koji su išli raniji predsednici”, poručio je Jovanović i dodao da je Srbima potreban mir s Albancima.

“Srbiji je potreban mir sa Albancima, ali pre toga mir sa nama samima. Morate da nastavite pregovore. Ako mi ne pomognemo Albancima i sebi da Kosovo postane normalno, ujediniće se sa Albanijom, pa će se otvoriti problem Severne Makedonije, Crne Gore, Grčke…”, zaključio je Jovanović.

Izvor: Agencije