Jovanović poručio Šešelju: Srbija se mora liječiti od ludila iz 90-ih

Srbija se mora liječiti od “ludila iz devedesetih”, a izjava lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja da u Srebrenici nije bilo genocida ne smije ostati bez komentara, izjavio je u četvrtak predsjednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović.

On je to rekao novinarima u Skupštini Srbije, nakon rasprave u srijedu povodom usvajanja izmjena Krivičnog zakona kojim bi se negiranje genocida kažnjavalo zatvorom.

Zakon se odnosi samo na pravomoćne presude donesene u Srbiji i presude Međunardnog krivičnog suda u Hagu, a ne obuhvata presude Međunarodnog suda pravde, koji je presudio da se u Srebrenici dogodio genocid, niti presude Haškog tribunala.

Na ovaj način Srbija će kažnjavati samo one koji negiraju ratne zločine u Kongu, jer je to jedina takva presuda Međunarodnog krivičnog suda u Hagu.

‘Prvo Srbiju dovesti u red’

“Srbija mora jasno da stane na put svakome koji osporavanjem genocida, zločina protiv čovečnosti ili ratnih zločina stvara nove preduslove za neku novu nesreću”, dodao je Jovanović, naglasivši da je od krivičnih sankcija mnogo važnije zauzeti politički stav.

“I ja ga prepoznajem u onome što radi Šešelj. Ono što je naš problem je jedna vrsta tišine i izbegavanja i zauzimanje principijelnih pozicija. Mi ne možemo posmatrati svet jednim okom. Srbija je odgovorna zemlja i ona mora da se suoči sa tom vrstom odgovornosti. Imamo prava, ali valjda, imamo i obaveze”, rekao je lider LDP-a.

Jedna od njih je i da se društvo “leči od ludila 90-tih”, zaključio je, ocijenivši da prijedlog Vlade Srbije o izmjenama Krivičnog zakona govori o činjenici da se Srbija mora mijenjati i da se više ne može izbjegavati ono što je do sada bilo moguće, a to je jasan stav osude svakog genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnog zločina.

“Naša posebna odgovornost je da povedemo računa o sebi i svojim postupcima, da prvo Srbiju dovedemo u red, pa da onda počnemo da gledamo oko sebe i da drugima budemo primer. Ukoliko bi nastavili po starom, mislim da bi stvorili preduslove za haos, a siguran sam da to niko normalan ne želi”, istakao je.

Navodeći da na prvi pogled izgleda kao da Vlada pokušava marginalizirati presude Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde, Jovanović je rekao da je to nemoguće, jer je u institutu Rimskog suda, između ostalog, ugrađena i norma da Međunarodni krivični sud u potpunosti stoji iza postupaka i presuda Haškog tribunala i nekih drugih sudova.

‘Nanijeta sramota srpskom narodu’

Šešelj  je u srijedu rekao da negiranje zločina mora biti dozvoljeno kao kritika sudske vlasti i dodao da u Srebrenici nije moglo biti genocida iz više razloga, ali “da je bilo zločina i da je naneta sramota srpskom narodu”.

“U Srebrenici nije moglo biti genocida, iz tri razloga. Prvi razlog je što su tamo streljani samo ratni zarobljenici. Nijedno dete nije ubijeno, nijedna žena. Možda svi zarobljenici nisu bili vojnici, ali su bili za rat sposobni. Ja to ne opravdavam. Ja to osuđujem – i kao ogroman zločin, i kao ogromnu sramotu koja je naneta srpskom narodu. Dakle, ne odobravam, ali se ne može nazvati genocidom”, kazao je Šešelj, dodavši da “sigurno nije ubijeno 7.000 ljudi”.

“Ubijeno je oko 1.200, čak da je 7.000 ubijeno, to nije znatan broj u odnosu na zaštićenu grupu, a zaštićena grupa su Muslimani Bosne i Hercegovine, kojih je po popisu bilo otprilike 2.181.000”, naveo je Šešelj.

Raspravu o izmjenama krivičnog zakona u Skupštini Srbije u srijedu su zasjenili brojni incidenti, psovanja i međusobne optužbe. 

Izvor: Agencije