Jovanka Broz želi da je sahrane pored Tita

Vlada Srbije traži rješenje da Jovanki Broz ispune želju i tako 'isprave bar deo velike nepravde' (EPA)

Jovanka Broz, udovica nekadašnjeg doživotnog predsjednika Jugoslavije Josipa Broza Tita, tražila je da bude pokopana pokraj svog pokojnog supruga u Kući cvijeća, pišu beogradske novine.

„Sestre Nada i Zora, te pisac Žarko Jokanović poslednji su s kojima je razgovarala, a poverila im je kako bi volela da je sahrane u Kući cveća, pored supruga“, navodi Blic.

List piše kako u Vladi Srbije traže rješenje da „Jovanki ispune želju i tako isprave bar deo velike nepravde“.

I Večernje novosti tvrde kako je do dopredsjednika Vlade Rasima Ljajića i glavnog tajnika srpske Vlade Veljka Odalovića „u četvrtak stigla molba Jovanke Broz da bude sahranjena pored Tita“.

Zdravstveno stanje pogoršano

Nakon što joj se zdravstveno stanje u srijedu znatno pogoršalo, Jovanka Broz priključena je na aparat za umjetno disanje, a u takvim slučajevima liječnici izbjegavaju davati prognoze.

“Stanje Jovanke Broz teško je i neizvesno. Ima ozbiljne kardio-respiratorne teškoće, u komi je i priključena na aparate za veštačko disanje”, potvrdio je direktor Kliničkog centra Srbije dr. Miljko Ristić.

Potvrđeno je da su liječnici u međuvremnu zabranili sve posjete Titovoj udovici jer je njezino zdravstveno stanje “jako ozbiljno”.

Titova udovica ima i rak kože, ali liječnici tvrde da taj karcinom za Jovanku ne može biti fatalan, pišu Večernje novosti.

Živjela u izolaciji

Jovanka Broz smještena je u Urgentni centar 23. kolovoza u teškom zdravstvenom stanju i polusvjesna.

Od Titove smrti 1980. živi povučeno, u skoro potpunoj izolaciji u beogradskom naselju Dedinje.

List Blic nedavno je u feljtonu prenio njezinu ispovijest Žarku Jokanoviću o zajedničkim godinama provedenim uz Tita i tihom političkom progonu kojem je bila izložena, da bi nakon Titove smrti završila, praktički, u kućnom pritvoru.

S Titom je bila u braku od 1952. do njegove smrti 1980. godine. Imala je čin potpukovnice JNA.

U srpnju 2009. tadašnji ministri unutarnjih poslova Ivica Dačić i socijalne skrbi Rasim Ljajić predali su Jovanki Broz osobne dokumente, putovnicu i osobnu iskaznicu, koje nije imala gotovo tri desetljeća.

Izvor: Agencije