Jourova: Digitalni rat Rusije i Kine potkopava demokratiju EU-a

Jourova je rekla da je 'digitalni rat' omiljena metoda Rusije i Kine (AP)

Rusija i Kina vode digitalni rat lažnim vijestima i dezinformacijama kako bi potkopale demokratiju u Evropi, a Evropska unija mora razviti “alate” kako bi uzvratila, izjavila je potpredsjednica Evropske komisije za vrijednosti i transparentnost Vera Jourova.

Rekla je da te dvije zemlje posjeduju “oružane informacije” i da neće odustati sve dok im se Evropa ne suprotstavi, prenio je Tanjug, pozivajući se na AP.

“Postoje vanjski akteri – Rusija i, sve više, Kina – koji aktivno koriste dezinformacije i povezane taktike miješanja kako bi potkopali evropsku demokratiju”, kazala je Jourova na konferenciji stručnjaka za dezinformaciju i kreatora politike u Briselu.

‘Omiljena metoda’ dvije zemlje

Te dvije zemlje osjećat će se prijatno dok ne pokažemo da nećemo tolerirati ovu agresiju i miješanje”, navela je ona.

Rekla je da je “digitalni rat” omiljena metoda Rusije i Kine jer vide da je efikasna i jeftina i dodala da nije dovoljno naivna da vjeruje da će ih neki razgovor obeshrabriti u tome.

Evropa mora naći najbolji način da brani sebe i svoju teritoriju i služiti se najefikasnijim “alatima”, uključujući finansiranje i novu politiku, zaključila je Jourova.

Izvor: Agencije