Josipu Perkoviću 30 godina zatvora u Hrvatskoj

Josip Perković, Zdravko Mustač, Anto Nobilo
Sud u Minhenu osudio je Zdravka Mustača i Josipa Perkovića 2016. godine na doživotnu zatvorsku kaznu (AP)

Njemačku kaznu doživotnog zatvora bivšem jugoslavenskom i hrvatskom obavještajcu Josipu Perkoviću za ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda prevelo je u 30-godišnju kaznu koju će odslužiti u hrvatskom zatvoru, objavio je sud u petak.

Sud je zaključio da u Perkovićevu slučaju treba primijeniti zakon koji je trenutno na snazi, a na tu odluku obrana ima pravo žalbe o kojoj će odlučivati Vrhovni sud, prenosi Hina. 

Perkovićeva obrana ranije je tvrdila da u njegovu slučaju treba primijeniti 20-godišnju zatvorsku kaznu koja je bila najveća kazna u vrijeme ubojstva, a ujedno je i najpovoljnija za osuđenika.

Perković je za sudjelovanje u Đurekovićevu ubojstvu osuđen zajedno sa Zdravkom Mustačem, kojemu će njemačku kaznu s hrvatskim propisima uskladiti Županijski sud u Velikoj Gorici.

Vrhovni zemaljski sud u Muenchenu Perkovića i Mustača osudio je u kolovozu 2016. na doživotnu zatvorsku kaznu zbog odgovornosti za ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića kojeg su u srpnju 1983. u Wolfratshausenu pored Muenchena ubili zasad nepoznati počinitelji.

Nobilo: U januaru možda u Hrvatskoj

Na Europski sud za ljudska prava u Strasborugu sredinom studenog je stigla tužba Josipa Perkovića i Zdravka Mustača u kojoj tvrde da im njemački sud nije omogućio pravično suđenje.

Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo ocijenio je početkom mjeseca kako bi Josip Perković i Zdravko Mustač u siječnju mogli biti dovedeni na odsluženje kazne u Hrvatsku, nakon što je hrvatskom pravosuđu dostavljena presuda njemačkog suda kojom su za sudjelovanje u ubojstvu Stjepana Đurekovića osuđeni na doživotni zatvor.

On je rekao da se obrana nada da će njemačku presudu ukinuti Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu.

Nakon što dođu u Hrvatsku Perković i Mustač isprva će biti smješteni u zagrebačkom Remetincu, a nakon procjene će biti raspoređeni u neku od kaznionica.

Izvor: Agencije