Oglasi

Josipović: Stišati strasti oko ratifikacije

Josipović pozvao na stišavanje strasti i smanjenje polemike preko medija o Ljubljanskoj banci i Evropskoj Uniji.

Predsjednik Ivo Josipović izjavio je da je vrijeme da Hrvatska i Slovenija "stanu na loptu" i smanje polemiku preko medija, komentarišući tako izjave službene Ljubljane koja ratifikaciju pristupnog ugovora Hrvatske EU uslovljava odustajanjem od tužbi protiv Ljubljanske banke, kao i poziv Brisela da dvije zemlje riješe to pitanje.

Josipović je u Zagrebu, nakon druženja s građanima, govorio o mogućnosti povlačenja opunomoćenja za tužbe protiv Ljubljanske banke pred hrvatskim sudovima.

"Mislim da treba ostaviti našim vladama da u ovom vremenu što je ostalo finiširaju dogovor, pa ću se tog pravila i držati. Ostavimo vladama da dogovore najbolje rješenje", rekao je Josipović.

Alternativno rješenje

On je kazao da je upoznat sa onim što hrvatska vlada preduzima na rješavanju pitanja Ljubljanske banke i da apsolutno vjeruje u pozitivan ishod procesa slovenačke ratifikacije, kao i u odlične odnose Hrvatske i Slovenije.

Josipović je najavio da bi dodatna potvrda uskoro trebalo da stigne i od slovenačkog predsjednika Boruta Pahora, koji planira dolazak u Hrvatsku. "Nadam se da će to biti vrlo skoro", rekao je on.

Hrvatski mediji pišu da se Pahor oglasio nakon poziva Evropske komisije i da je apelovao na međusobno prihvatljivo rješenje.

"To su stvari koje se tiču nacionalnog interesa i države i šire međunarodne zajednice pred kojom moramo sačuvati vjerodostojnost", prenose mediji Pahorovu izjavu.

Vicepremijerka i ministrica vanjskih i evropskih poslova Vesna Pusić je poručila da će o toj temi naredne sedmice razgovarati sa slovenskim kolegom Karlom Erjavcem, i da je povlačenje opunomoćenja za tužbe moguća opcija ako se sa Slovenijom dogovori alternativno rješenje.

Izvor: Agencije