Josipović: Srpsko-hrvatski odnosi gori nego ranije

U vrijeme kada su Boris Tadić i on bili predsjednici, napravljeni krupni koraci u poboljšanju odnosa, tvrdi Josipović (EPA)

Odnosi između Srbije i Hrvatske danas su znatno gori nego prije par godina, izjavio je bivši predsjednik Hrvatske Ivo Josipović istovremeno iznoseći stav da Srbija neće moći postati članica EU-a, a da ne prizna nezavisnost Kosova.

U intervjuu za list Danas, Josipović je rekao da su odnosi između Srbije i Hrvatske, određeni broj godina nakon rata bili očekivano loši, ali da su u vrijeme kada su Boris Tadić i on bili predsjednici, napravljeni krupni koraci u poboljšanju odnosa, iako je ostalo mnoštvo otvorenih pitanja.

Danas su, kako kaže, ti odnosi znatno lošiji nego prije par godina, a političari obje država koriste svaku priliku za neko podbadanje i podizanje tenzija.

“Mediji, navijači, komentatori raznih vrsta, svi sekundiraju huškačkim politikama”, rekao je Josipović i dodao da u obje zemlje postoje retro-procesi rehabilitacije i slavljenja poraženih pronacističkih snaga.

Priznanje Kosova

Istovremeno, on smatra da Srbija ne može da postane članica EU, a da ne prizna nezavisnost Kosova.

Navodi da projekat širenja EU obuhvata sve države nastale na području bivše Jugoslavije, Albaniju, Tursku, pa i Kosovo.

“Ulazak Srbije u EU bez da prizna Kosovo, značilo bi da Kosovo nikada neće biti članica EU, a takva redukcija projekta ujedinjene Europe najvećem broju sadašnjih članica EU nije prihvatljiva”, kaže Josipović, priznajući da zna da je za Srbiju to osjetljivo pitanje.

“Mogu samo poželjeti da u okviru projekta ujedinjene Europe Srbija i Kosovo nađu kompromis i da obje države uđu u EU, što prije, to bolje”, rekao je on.

Upitan da li očekuje da će Hrvatska kočiti integracije Srbije u EU, Josipović kaže:

“Šta će učiniti sadašnja ili neka buduća hrvatska vlast u kontekstu pogoršanih odnosa, ne mogu prognozirati. Ipak, vjerujem da će prevladati razum i da Hrvatska neće kočiti Srbiju na ulasku u EU.”

Upitan da prokomentira presudu izrečenu Ratku Mladiću, on je naveo da je presuda očekivana i da realno oslikava Mladićevu ulogu u ratu u BiH, ali da, na žalost, zločini koje je počinio u Hrvatskoj nisu obuhvaćeni presudom.

Izvor: Agencije