Josipović smiruje tenzije vezane za ćirilicu

Policija osigurava jedinu preostalu postavljenu dvojezičnu ploču u Vukovaru, koja se nalazi na zgradi policijske postaje (Goran Ferbezar / Pixsell)

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović izjavio je kako događaji u Vukovaru potvrđuju njegovu ocjenu kako bi moglo doći do pogoršanja međunacionalnih odnosa te ponovno poručio da je vrijeme za razgovor svih relevantnih osoba i organizacija kako bi se smirila situacija.

Komentirajući posljednje događaje u Vukovaru, odnosno skidanje ploča s latiničnim i ćiriličnim natpisima u Vukovaru, Josipović je novinarima u svome uredu na Pantovčaku rekao kako je „problem puno širi od samih ćiriličnih ploča“ te podsjetio da je i ranije upozoravao na potrebu otvaranja dijaloga o odnosima većine i manjine.

„Mislim da je riječ o vrlo aktualnoj temi i ja sam, nažalost, bio u pravu kad sam rekao da naslućujem pogrošanje međunacionalnih odnosa“, rekao je Josipović.

Istodobno je iz Vukovara saborski zastupnik i predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac pozvao hrvatsku Vladu i oporbu da ne daju podršku onima koji u Hrvatskoj pozivaju na „međunacionalnu netoleranciju, nepovjerenje i bezakonje“.

„Ćirilično pismo nije ratni demon, niti je ratno sredstvo, već komunikacijsko sredstvo i dio povijesne i kulturne tradicije Srba, ali i Hrvata. Vrijeme je da se prestane koristiti ćirilica kao sredstvo za razgradnju međuetničkog povjerenja, stvaranje netolerancije i bezakonja“, poručio je Pupovac na konferenciji za novinare koju je u Vukovaru sazvalo Zajedničko vijeće općina.

Performans za Milanovića

Kad je inicijativa za dijalogom oko problema ćiriličnog pisma u Vukovaru, braniteljske udruge ovih su dana podržale inicijativu predsjednika Josipovića koji je potvrdio kako je zaista vrijeme za razgovor o toj temi, ne samo s braniteljima.

„Volio bih da se cijeli spektar političkih i društveno relevantnih osoba, organizacija i političara uključi u raspravu koja bi trebala smiriti ovo stanje. Vidim da se svako malo nešto sruši i napravi nešto što nije u duhu dobrih međunacionalnih odnosa“, poručio je.

Na pitanje kada bi se taj razgovor trebao održati, Josipović je odgovorio kako je to stvar dogovora te ne ovisi o samo o njemu „nego i o spremnosti drugih na razgovor“.

Nije htio komentirati primjedbu novinara da je upravo premijer Zoran Milanović ranije otklonio potrebu za održavanjem takvog razgovora.

Upravo je na ulicu u kojoj živi premijer Milanović najavljeno postavljanje jedne od skinutih i sačuvanih ploča ispisanih latiničnim i ćiriličnim pismom iz Vukovara što bi trebao biti performans u režiji Stožera za obranu hrvatskog Vukovara i braniteljskih udruga.

U međuvremenu je jedina preostala dvojezična ploča u Vukovaru ostala na zgradi policijske postaje, koja je ujedno i najbolje čuvana, no branitelji iz Dalmacije su poručili kako će oni doći i skinuti tu posljednju ploču kao simbol otpora uvođenju dvojezičnosti od strane branitelja iz cijele Hrvatske.

Pupovac: Ne igrajte se vatrom

U isto vrijeme, saborski zastupnik srpske manjine Milorad Pupovac upozorio je kako se danas u Vukovaru „radi na razgradnji povjerenja, obezvrjeđivanja Ustava i zakona te se oziva na rušenje vlasti“, te je pozvao sve političke aktere u državi da se „ne igraju vatrom“.

Na pitanje novinara što misli pod tim pojmom, pojasnio je kako je „igranje vatrom kada suspendirate vlastite zakone i dajete za pravo onima koji ih žele suspendirati i imate razumijevanja za njih“.

Po njemu, sadašnja situacija u Hrvatskoj za Srbe nije dobra i opasna je za cijelo hrvatsko društvo.

Smatra i da je Vukovar grad koji je vrijedan svakog pijeteta, ali se, kako je kazao, pijetet ne može ogledati u obezvrjeđivanju nečega što ima vrijednost i što treba čuvati.

Također je izrazio žaljenje što je noćas sa zgrade Srpskog kulturnog društva Prosvjeta u Zagrebu skinuta ploča s latiničnim i ćiriličnim nazivom te institucije koja se na tom mjestu nalazi od 1990. godine i koju nitko do sada nije dirao.

Skinuta ploča i s Prosvjete u Zagrebu

Sa zgrade društva Prosvjeta u Zagrebu nepoznati je počinitelj, vjerojatno tijekom vikenda, skinuo ploču s natpisom ispisanim latiničnim i ćiriličnim pismom.

Ploča nije razbijena, nego skinuta i odnesena, a događaj je policiji prijavljen u utorak ujutro.

Zagrebačka politika je potvrdila kako je sve ostalo pod istragom.

Predsjednik Prosvjete Čedomir Višnjić agenciji Hina je rekao kako su jutros primijetili da nema ploče na sjedištu društva u Berislavićevoj ulici.

Uvjereni su da je ploča skinuta tijekom vikenda, a policiji su na analizu dali snimke nadzorne kamere.

I policajac skidao dvojezične ploče

Nakon višesatnog prosvjeda i blokade državne ceste kod Policijske postaje u Vukovaru u Ulici Stjepana Radića, skoro stotinjak prosvjednika, koji su prosvjedovali zbog uvođenja dvojezičnosti u tom gradu, prekinulo je prosvjed oko ponoći, te su se mirno razišli.

Prethodno je među prosvjednike došao 25-godišnji policijski djelatnik Igor Gilja, koji je zajedno s još pet policijskih djelatnika Policijske uprave vukovarsko-srijemske jučer suspendiran, jer nije spriječio skidanje dvojezične ploče sa zgrade Centra za socijalnu skrb.

Dok su petorica policajaca kažnjeni samo suspenzijom, protiv Igora Gilje policija je podnijela i kaznenu prijavu, jer je, kako se moglo čuti od samih prosvjednika, osobno sudjelovao u skidanju ploče.

Prije dolaska među prosvjednike Gilja je dao iskaz u Državnom odvjetništvu u Vukovaru, gdje je bio priveden, no novinarima nakon protivljenja prosvjednika nije htio ništa izjaviti.

Dijete poginulog branitelja

Predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić prenio je novinarima kako se zbog Gilje osjeća tužan, jer će „najvjerojatnije izgubiti posao u policji“.

„On je dijete poginulog branitelja, emocije su mu proradile i napravio je glupost koju će, nažalost, sada morati platiti. Drago mi je da je izašao, jer nećemo dopustiti da ikoga zatvore“, upozorio je Josić, dodajući kako se “neprestano pita – tko je napravio sigurnosnu provjeru i prosudbu da je u Vukovaru vrijeme za dvojezične ploče i natpise”.

„Onaj tko je to napravio i rekao – trebao bi odgovarati. Ili je možda ovo netko napravio namjerno. Nama je dosta svega. Željeli bismo mir i dostojanstvo. Oni u Zagrebu nemaju niti sluha niti interesa za nas. Bojim se da će, ako budu tako glupi pa ponovno vrate ploče, 18. studenoga skupljati ne ploče, već fasade po Vukovaru“, poručio je Tomislav Josić.

Ostala još samo jedna dvojezična ploča

Šestorica vukovarsko-srijemskih policajaca su suspendirana, a među njima je jedan kazneno prijavljen u vezi s nasilnim skidanjem ploče s dvojezičnim natpisom u noći na utorak sa zgrade vukovarskog Centra za socijalnu skrb, potvrdio je prethodno na izvanrednoj konferenciji za novinare održanoj u Vukovaru glasnogovornik Policijske uprave vukovarsko-srijemske Domagoj Džigumović.

Dvojezične ploče su od početka rujna bile postavljene na pet državnih institucija u Vukovaru, zbog čega su danima prosvjedovali nezadovoljni branitelji i građani Vukovara, a tada su u nekoliko navrata bile skinute ploče.

Iako se stanje nakon toga smirilo, u ponedjeljak je skupina za sada nepoznatih osoba skinula ploče sa zgrada Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, Državnog inspektorata i Centra za socijalnu skrb.

Policija još traga za tim osobama, a njezini djelatnici osiguravaju jedinu preostalu postavljenu dvojezičnu ploču u Vukovaru, koja se nalazi na zgradi policijske postaje.

Izvor: Agencije