Josipović: Skidanje ćirilice nije dobro

Josipović kaže kako u rješavanju problema dvojezičnosti 'Vladu treba pustiti da radi kako misli da je najbolje' (EPA)

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović ocijenio je u subotu kako skidanje ploča s natpisima na dva jezika i pisma u hrvatskim gradovima, a posljednje se dogodilo u petak u Osijeku, sigurno ne utječe dobro na međunacionalne odnose te ponovio kako taj problem rješava Vlada.

Vraćena tabla u Osijeku

Na zgradu u kojoj se nalazi Vijeće srpske nacionalne manjine grada Osijeka postavljena je nova dvojezična ploča, pošto je nepoznati počinilac skinuo i odnio tablu s ćiriličnim i latiničnim natpisom, javila je zagrebačka televizija RTL.
Dvojezična ploča je ukradena u petak, a osječko-baranjska policija traga za počiniteljem.

“Sve to sasvim sigurno ne utječe dobro na međunacionalne odnose. Upozoravao sam na potrebu da se to riješi i vidimo da Vlada rješava stvari. Pričekajmo da vidimo što će dogovoriti”, poručio je on sudjelujući na obilježavanju 116 godina od osnivanja i 20 godina od obnove rada Srpskog privrednog društva Privrednik i kongresu Privrednikovih stipendista i srpske omladine na temu “Mladi Srbi u Hrvatskoj: potraga za identitetom”.

“Vladu treba pustiti da radi kako misli da je najbolje”, odgovorio je Josipović novinarima koje je zanimalo kako, u kontekstu razgovora o položaju mladih srpske nacionalnosti u Hrvatskoj, gleda na najnovije skidanje ploče u Osijeku.

Nepoznati počinitelj u tom je gradu skinuo i odnio ploču s dvojezičnim latiničnim i ćiriličnim natpisom sa zgrade u kojoj se nalazi Vijeće srpske nacionalne manjine grada Osijeka.

Predrasude o narodima

Budući da je srpski ministar nauke, obrazovanja i tehnološkog razvoja Tomislav Jovanović u petak u Zagrebu potvrdio da je pregledao hrvatske udžbenike iz povijesti te izjavio da u onome što je uspio vidjeti “nema spornog”, novinari su Josipovića pitali očekuje li kakvu reakciju, odnosno ispriku, srpskog predsjednika Tomislava Nikolića.

Nikolić je prilikom posjeta hrvatskog predsjednika Srbiji izjavio kako mu “smeta što se u hrvatskim udžbenicima istorije Srbe naziva četnicima i agresorima”.

“To je jedan od tih nesporazuma, dezinformacija i predrasuda o tome kako se odnosimo jedni prema drugima i meni je drago da je ministar Tomislav Jovanović pogledao udžbenike i vidio da zaista nema spornih stvari unutra. Siguran sam da će to, kad pročita knjige, vidjeti i predsjednik Nikolić i vjerujem da će imati neku reakciju”, rekao je Josipović.

Zaključno je poručio kako je njegov sastanak sa srpskim kolegom u Beogradu bio “vrlo otvoren i konstruktivan”.

Izvor: Agencije