Josipović predao Pantovčak Grabar-Kitarović

U kratkim izjavama nakon razgovora oboje su izrazili zadovoljstvo načinom na koji je protekla primopredaja (Robert Ani? / Pixsell)

U Uredu predsjednika Republike Hrvatske na zagrebačkom Pantovčaku u srijedu navečer održana je primopredaja dužnosti između dosadašnjeg predsjednika Ive Josipovića i izabrane predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Grabar-Kitarović je sa suradnicima na Pantovčak stigla u 17:30 sati i s Josipovićem, koji ju je dočekao na ulazu vile Zagorje, razgovarala gotovo sat i pol.

U kratkim izjavama nakon razgovora oboje su izrazili zadovoljstvo načinom na koji je protekla primopredaja.

“Imao sam čast predsjednici Grabar-Kitarović predati, ako tako smijem reći, Ured predsjednika Republike”, rekao je Josipović, kojem petogodišnji mandat istječe u ponoć sa srijede na četvrtak.

Na dobrobit Hrvatske

Dodao je da je razgovor bio zanimljiv te da je Grabar-Kitarović upoznao s detaljima funkcioniranja Ureda kako bi ona u četvrtak, prvi radni dan, uspješno stupila na svoju dužnost, prenosi Hina.

“Još jednom koristim priliku čestitati na izboru gospođi predsjednici i zaželjeti joj uspješan rad na dobrobit Republike Hrvatske”, dodao je Josipović.

Grabar-Kitarović, koja u četvrtak ujutro dolazi na Pantovčak kao predsjednica Republike, zahvalila je Josipoviću na “izvrsnoj” primopredaji.

“Vrlo sam zadovoljna razgovorom koji smo obavili i na odlasku gospodinu Josipoviću, još uvijek predsjedniku Josipoviću, želim svako dobro u budućoj karijeri i osobnom život”, kazala je.

Uz zahvalu na dobrim željama, Josipović je “predao” Ured rekavši: “Evo, ured ostaje gospođi Grabar-Kitarović.”

Grabar-Kitarović potom je ispratila Josipovića do izlaza ureda na Pantovčaku, nakon čega se on odvezao službenim automobilom, a ona otišla u ured na prvome katu vile Zagorje.

S njom si bili i njeni suradnici Jadranka Jureško Kero, Mladen Pavić i Natalija Hmelina.

Dozvola za medije

Primopredaja dužnosti održana je uz prisutnost medija.

Obavijest da će i mediji moći prisustvovat poslana je iz Ureda predsjednika samo sat vremena nakon što je Josipović na zagrebačkom Zrinjevcu u izjavi novinarima rekao da su njegov i tim izabrane predsjednice dogovorili održavanje primopredaje bez prisutnosti medija.

Novinari su tom prigodom Josipoviću rekli kako je riječ o događaju koji zanima javnost te podsjetili da je prije pet godina primopredaja između njega i predsjednika Stipe Mesića uz nazočnost medija.

Prošle je nedjelje u Zagrebu održana svečana inauguracija Kolinde Grabar-Kitarović kao nove hrvatske predjsjednice, nakon što je u drugom krugu izbora 11. siječnja u neizvjesnoj trci tijesno pobijedila kandidata Socijaldemokratske partije i dosadašnjeg predsjednika Ivu Josipovića.

Izvor: Agencije