Josipović osnovao stranku Naprijed Hrvatska

Ivo Josipović: Vrijeme je da se prestanemo baviti ustašama i partizanima (Arhiva)

Bivši predsjednik Hrvatske Ivo Josipović osnovao je stranku Naprijed Hrvatska – Progresivni Savez, sa čije je osnivačke skupštine u nedjelju u Zagrebu poručio kako će se boriti za napredak koji će omogućiti novi ekonomski uzlet, radna mjesta i pristojan život za svakog čovjeka te kako je vrijeme “da se prestanemo pitati tko je gdje bio 1941, 1971. i 1991. godine”.

Nova stranka odmah će postati parlamentarna, jer je među osnivačima i saborski zastupnik Josip Kregar.

Stranci su se pridružili advokat Anto Nobilo, profesor Ekonomskog fakulteta Velimir Srića, operna pjevačica Dunja Vejzović, filmska i TV redateljica Irena Škorić te bivši ministar branitelja i član Socijademokratske partije Ivica Pančić.

Podršku stranci došao je dati i predsjednik Nacionalnog foruma Nikica Gabrić, a na osnivačkoj skupštini gostovali su predsjednik Narodne stranke – reformista Radimir Čačić, bivša premijerka Jadranka Kosor i šef Istarskog demokratskog sabora Boris Miletić, dok iz SDP-a i Hrvatske narodne stranke nije došao niko od poznatijih političara.

Pobijediti bijedu

“Naša je dužnost da pobijedimo bijedu, naša je dužnost da ne dopustimo da se ustavni poredak ruši na cesti, naša je dužnost da osiguramo mir i red i stabilnost, naša je dužnost da se ljudi ne boje proći cestom da im ne eksplodira flaša plina, naša dužnost je da se borimo da svaka osoba bude osoba digniteta, poštovanja i uspjeha”, poručio je Josipović na osnivačkoj skupštini.

“Vrijeme je da se prestanemo baviti ustašama i partizanima, da se pitamo tko je gdje bio 1941, 1971. i 1991. godine. Pitajmo se gdje ćemo biti 2021. godine. Ne dopustimo da naše mjesto 2021. godine bude na kraju kolone uspješnih zemalja i naroda.”

Naglasio je da je novoj stranci cilj Hrvatska koja je utemeljena na načelima lijevog centra, svih onih vrijednosti koje ljevica zastupa.

“Svih onih dobrih želja koje sebi želimo, od radnih mjesta, boljeg standarda, ljudskih prava te više demokracije neće biti bez napretka. Svjesni smo toga da je počela nova tehnološka revolucija i da joj se moramo priključiti i da Hrvatska, ako ne bude dio naprednog svijeta, neće imati dobru budućnost”, istakao je Josipović.

U ovoj fazi, rekao je, ne razgovaraju o koalicijama te žele pokazati javnosti ko su i šta su.

Odraditi mandate

Saborski zastupnik Josip Kregar poručio je da oni nisu kradljivci mandata.

“Dogovor je sa svima koji imaju mandate da svoje mandate odrade korektno na čijoj su listi izabrani ili da mandat vrate nazad”, dodao je.

Josipović očekuje da će na predstojećim parlamentarnim izborima stranka imati dobar uspjeh.

Najavio je da će uskoro u Hrvatski sabor, putem svog zastupnika Kregara, uputiti zakon koji će nastojati da se situacija dužnika poboljša i da im se pruži bolji i kvalitetniji izlaz.

Josipović je kazao da će se stranka, između ostalog, zalagati za obrazovanu, poduzetničku, demokratsku, ekološku i međunarodno afirmiranu Hrvatsku, socijalnu pravdu i privredni uzlet, regionalizaciju i decentralizaciju zemlje te izbornu reformu.

Izvor: Agencije