Josipović je SDP trebao kritizirati prije izbora

Ivo Josipović je slao poruke da ga treba službeno pozvati da se vrati u stranku, a onda je poziv Zorana Milanovića odbio (Grgur Žu?ko / Pixsell)

Piše: Tomislav Šoštarić

Ivo Josipović precijenio je svoj utjecaj. U predsjedničke izbore ušao je kao pobjednik, a izašao kao gubitnik. Reći za Socijaldemokratsku partiju da je protureformska stranka trebao je učiniti dan prije raspisivanja izbora, pronaći vlastite financijere kampanje i izaći na izbore kao nezavisni kandidat, kaže za Al Jazeeru analitičar Davor Gjenero.

Gjenero je komentirao odluku Ive Josipovića, donedavnog predsjednika Hrvatske, koji je, kao kandidat SDP-a izgubio utrku za drugi mandat protiv kandidatkinje Hrvatske demokratske zajednice Kolinde Grabar-Kitarović, da se zahvali pozivu predsjednika Vlade i SDP-a da se vrati u tu stranku, kazavši kako ne želi statirati u SDP-ovoj politici, za koju misli da nije dobra.

“Vi znate da sam ja predlagao veliki reformski paket. Ovog trenutka, a to smo čuli i iz njegovih usta i tijekom kampanje, SDP ili barem vodstvo SDP-a nije sklono ozbiljnim reformama u društvu i, prema tome, nema pravog smisla da ulazim u SDP da bih statirao jednoj politici za koju mislim da nije dobra”, dodao je Josipović, najavivši, ali i ne otkrivši novosti u vezi svojeg budućeg političkog angažmana.

Za Josipovića se u hrvatskim medijima i političkim analizama odmah nakon gubitka izbora počelo nagađati o tome hoće li se vratiti u SDP, pa možda čak i preuzeti vodstvo stranke u kojoj ima “tihih” nezadovoljnika Milanovićevim načinom vođenja stranke i politike.

‘Milanović već skače u rijeku’

Također, spominjale su se i druge mogućnosti – primjerice da, kao predsjednički kandidat koji je, unatoč porazu, osvojio glasove više od milijun birača, okupi dio postojećih lijevih snaga političke scene, ili pokrene svoju političku platformu s ciljem jake pozicije već na ovogodišnjim parlamentarnim izborima.

Gjenero podsjeća da je Josipović znao izjaviti da mu je životni kredo kineska poslovica koja govori o tome kako ćeš, “ako sjediš dovoljno dugo i čekaš strpljivo, ugledati leševe svojih neprijatelja kako plutaju niz rijeku”.

“On je ovime Milanovića praktički definirao kao protivnika, kao neprijatelja u ovom smislu, a Milanović već skače u rijeku”, kaže Gjenero.

No, Josipoviću je, smatra, nakon ovog jedino i ostalo to da sjedi uz rijeku i čeka tijek događaja, jer, naglašava Gjenero, što god učinio, na parlamentarnim će izborima pobijediti HDZ.

“Ulazak u političku arenu ako ne možeš pobijediti znači staviti se na marginalnu poziciju”, kaže Gjenero, koji smatra da je Josipović ovime pokazao da za sebe “uspaničeno traži mjesto pod suncem u političkoj areni”.

Potrošen novac, pa okretanje leđa

Prema njegovom mišljenju, Josipović se ovim istupom prvi puta zaletio i predugo je čekao da bi rekao da se Milanović “skinuo za ulazak u rijeku”, umjesto da je učinio ono što bi, po Gjeneru, za njega bilo najbolje – pričekati vrijeme da bude pozvan preuzeti stranku, jer je pitanje vremena “kada će se Milanović utopiti”.

Prema njegovom mišljenju, u SDP-u trenutačno nema jakih pretendenata za tu poziciju, tako da se Josipović zasigurno u takvom scenariju nameće kao ozbiljan izbor.

“SDP je dubinski vrlo pristojna stranka, ali joj je na čelu čovjek koji nije sposoban obavljati posao predsjednika stranke i Vlade. Političkom eliminacijom Milanovića i njegovog kruga u stranci, SDP može u nekoliko mjeseci ponovno postati pristojna stranka”, smatra Gjenero.

Ovaj trenutak, smatra, nikako nije bio dobar za ovakav istup, pogotovo ako se uzme u obzir da je Josipović ipak nedavno potrošio nekoliko milijuna kuna SDP-ovog novca za neuspješnu kandidaturu, da bi je sada kritizirao i odbijao poziv u članstvo.

“To će osuditi i dio članova i dio glasača SDP-a koji su do sada bili čvrsto uz njega”, zaključuje Gjenero i napominje da nakon ovog istupa ne vidi mnogo prostora za Josipovićev uspjeh na poličkoj sceni, jer na njoj “naprosto nema partnera”. 

Josipovićeve izjave iz više razloga neobičnim smatra i novinar Novog lista Dražen Ciglenečki, koji kaže da su neki u SDP-u sasvim sigurno iznenađeni ovim potezom i istupom.

On podsjeća da je Josipović više puta slao poruke koje pokazuju da smatra kako bi ga se trebalo službeno pozvati da se vrati u stranku.

Formalni razlog oklijevanja s povratkom

“To se na neki način sada i dogodilo, a onda je on to odbio. Očito je dosadašnji izostanak poziva bio samo formalni razlog zašto je oklijevao s povratkom, a pravi su razlozi bili neki drugi”, kaže Ciglenečki.

Prema Ciglenečkom, da je pobijedio u predsjedničkoj utrci, Josipović ove ocjene ne bi izrekao, no napominje kako on “vjeruje da je Vlada odgovorna za njegov neuspjeh, jer nije provodila reforme koje je on predlagao”, kaže Ciglenečki te podsjeća da je Josipović još u kampanji pokazao određeni odmak od Vlade, pogotovo zato što ga protukandidatkinja dovodila u “politički brak” s aktualnom vlasti.

Ciglenečki smatra da će Josipović izabrati novi politički put, vjerojatno u obliku nove lijeve političke opcije.

“Spominju se već razna imena, pa i nekih bivših SDP-ovaca”, kaže Ciglenečki, ističući da se ovakva situacija od osamostaljenja zemlje nije dogodila.

“Franjo Tuđman je umro na vlasti, Stjepan Mesić se nakon dva mandata više nije aktivirao. No, Josipović ima 57 godina i očito smatra da za njega u politici još ima mjesta. Ali, ne unutar SDP-a.”

Osim toga, Ciglenečki naglašava da se Josipović u SDP-u ne bi zadovoljio time da bude samo član, a s druge strane kao predsjednički kandidat koji je osvojio više od milijun glasovana izborima, bilo bi upitno kako bi Milanović i on mogli funkcionirati u stranci te bi je takva situacija lako mogla destabilizirati.

SDP-ovci izrazili žaljenje

Više SDP-ovih dužnosnika u srijedu je izrazilo žaljenje odlukom Josipovića da se nakon završetka predsjedničkog mandata ne vrati u stranku, poručujući kako su Josipoviću SDP-ova vrata uvijek otvorena.

Predsjednik Hrvatskog sabora i Glavnog odbora SDP-a Josip Leko izjavio je da nije razočaran Josipovićevom odlukom, “jer u politici nema razočaranja”.

“Josipović je bio predsjednički kandidat SDP-a i jedan je mandat dobio zahvaljujući SDP-u i, naravno, voljom građana, ali mi smo ga kandidirali. Žao mi je što je rekao da neće doći u SDP”, rekao je Leko i dodao da Josipovića ima mjesta u SDP-u te da bi sigurno mogao doprinijeti politici stranke. 

Glavni tajnik stranke Igor Dragovan ističe da su za Josipovića u SDP-u širom otvorena vrata.

“Smatram da je bio odličan predsjednik i žao mi je što nije uspio obnoviti mandat. Mi u SDP-u smo maksimalno odradili svoj posao da napravimo što bolji rezultat na izborima”, kazao je Dragovan.

Na Josipovićevu ocjenu da SDP ne želi reforme Dragovan kaže da će o tome svoj sud dati građani na izborima, prenosi Hina.

I član Predsjedništva SDP-a Mirando Mrsić, koji je bio šef Josipovićeva izbornog stožera u kampanji prije pet godina, žali zbog te odluke.

“U SDP-u ima mjesta za Josipovića. Međutim, svatko bira svoj politički put i kako će dalje nastaviti djelovati. U svakom slučaju, u SDP-u ima mjesta za njega i to je SDP uvijek otvoreno govorio. A što mene tiče, ja sam dio SDP-a i SDP je moja stranka”, poručio je Mrsić.

Izvor: Al Jazeera i agencije