Josipović: Hrvatska i Srbija – blizanci u mržnji

Ivo Josipović
Josipović: Kultura mržnje otvara spiralu sukoba kojoj se ne vidi kraj (Dalibor Urukalovi? / Pixsell)

Bivši predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović smatra da Hrvatska demokratska zajednica “žmiri na ustašofiliju”, a da vodeći političari u Hrvatskoj i dio medija imaju kompleks Srbije i boje se ući u otvoreni dijalog i traženje najboljih rješenja za dvije države.

“Opterećeni su strahom da će im suradnja sa Srbijom, čak i ozbiljni razgovori o brojnim međudržavnim problemima koje imamo, donijeti negativne bodove i etiketu prosrpske i projugoslavenske politike. Boje se ući u otvoreni dijalog i traženje najboljih rešenja za obje države,” rekao je Josipović u intervjuu za Politiku, prenosi Tanjug.

‘Nikad gori’ odnosi za potrebe političara

Josipović smatra da paralela tome postoji i u Srbiji, a ogleda se, kako kaže, u izuzetno agresivnoj retorici, koja je, ocjenjuje “na rubu građanske pristojnosti”.

Po njemu, uzrok “nikada gorih” odnosa Hrvatske i Srbije je potreba vodećih političara da svoj uspjeh grade na konfliktu i antagonizaciji, a problemi između dvije zemlje su, ocjenjuje, takvi da ih ne mogu riješiti međudržavne komisije, već samo kontakti i dogovori na najvišoj razini.

Na podsjećanje da je nedavno rekao kako je mjera hrvatstva ne koliko se voli hrvatska domovina već koliko se ne voli Srbija, on je precizirao da je pri tome mislio na mentalitet koji nameće politička desnica.

“Da ima toga i u politici, medijima, na ulici. Ali moram reći, Hrvatska i Srbija kao da su blizanci. I u Srbiji primjećujem slične tendencije u odnosu na Hrvatsku. Ta kultura mržnje objektivno šteti objema državama i otvara spiralu sukoba kojoj ne vidimo kraj,” rekao je on.

“HDZ vodi dvoličnu politiku. Kad razgovaraju u Izraelu ili u europskim institucijama, veliki su antifašisti. Međutim, u zemlji na oba oka žmire na ustašofiliju, koja je sve izraženija”, rekao je on.

Josipović ocjenjuje i da “snažno sikće i četnička zmija u Srbiji” uz napomenu da je povijest pokazala da su one “po pravilu jedna drugu hrabrile i poticale.”

Izvor: Agencije