Josipović: Dvojezičnost dio šireg problema

Članovi Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara u utorak su crnom tkaninom prekrili spomenik Franje Tuđmana i Blage Zadre (Goran Ferbezar / Pixsell)

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović ocijenio je da je sukob oko dvojezičnih ploča u Vukovaru dio šireg problema odnosa prema manjinskim zajednicama u Hrvatskoj.

Upitan šta tačno predlaže kao rješenje spora oko natpisa na latinici i ćirilici, Josipović je rekao da su dvojezični natpisi u Vukovaru i tamo trebaju ostati, ali problem koji je u pozadini puno je važniji i ploče su njegov vanjski aspekt.

“Osnovni problem je odnos prema manjinskoj srpskoj zajednici u Hrvatskoj. Pitanje uvođenja tolerancije, razumijevanja i prijateljstva među ljudima različitih nacionalnosti je ozbiljan problem. Ma koliko netko želio stavljati glavu u pijesak, čini se da o tom problemu treba ozbiljno razgovarati”, rekao je Josipović.

Stoga, kako je kazao, njegova ideja rješavanja problema nije usmjerena isključivo na ploče na kojima ćirilica jest ili nije, nego globalno, na odnose među nacionalnim zajednicama, to jest većinske s manjinskim.

“Mislim da tu imamo što popraviti”, naglasio je hrvatski predsjednik.

Na pitanje šta misli o prijedlogu Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), prema kojem bi se upotreba ćirilice regulirala vukovarskim gradskim statutom, Josipović je odgovorio kako ne bi želio da se bilo kojim aktom umanjuju prava manjinskih zajednica koja su u hrvatskom zakonodavstvu riješena na evropskoj razini.

Prekrivanje spomenika

Istovremeno su članovi Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara, u utorak – devetog dana protesta protiv postavljanja dvojezičnih tabli, crnom tkaninom prekrili spomenik prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i komandira, a posthumno i generala Hrvatske vojske, Blage Zadre da ne bi, kako su rekli, gledali sramotu koja se događa u Vukovaru.

“I dalje ćemo biti dosljedni do ispunjenja naših zahtjeva i proglašenja Vukovara mjestom posebnog pijeteta”, rekao je predsjednik Štaba Tomislav Josić.

Povodom inicijative Josipovića da se dijalogom postigne konsenzus o odnosu prema manjinskim zajednicama, kazao je da su “spremni na razgovore, ali nisu spremni na kompromise”.

“Mi ćemo naše argumente staviti na stol, a oni neka stave svoje”, rekao je Josić i dodao da se “žrtve ne mogu izjednačavati i ne može se dijeliti krivica”.

Predsjednik Štaba potvrdio je i da se ozbiljno razmišlja o mogućnosti iniciranja referenduma u vezi sa proglašenjem Vukovara mjestom posebnog pijeteta, piše agencija Hina.

Izvor: Agencije